KRS247.no

Henter værvarsel...

– Livet etter Utøya har vært en berg- og dalbane

Fire år etter massakren på Utøya, dro Emma Martinovic tilbake til øya hvor Anders Behring Breivik tok livet av 69 personer.

22. juli 2011 måtte Emma legge på svøm fra Utøya i håp om å redde livet sitt. I vannet ble Emma skutt mot av Behring Breivik flere ganger, og det var i vannet hun så ansiktet til massemorderen for første gang.

Emma var en av de heldige som overlevde massakren, og i helgen var hun tilbake på øya. Emma var den eneste av de gjenlevende fra Vest Agder som valgte å dra tilbake til Utøya denne sommeren.

– Det var veldig spesielt å være tilbake, samtidig som jeg var fylt med masse gode følelser. Jeg var veldig lenge i tvil om jeg skulle dra, og det var vel bare en uke før sommerleiren at jeg tok det endelige valget om å dra.Det var nå, eller aldri, og jeg angrer ikke et sekund på valget jeg tok. Det var en maktfølelse vi alle viste. Ingen skulle skremme oss fra å ta tilbake Utøya, sier hun til KRS247.

Noen har ment at det var for tidlig med en ny leir på Utøya, noe Emma har full forståelse for, samtidig følte hun at tiden var inne. Det var viktig for AUF å vise at de ville ta Utøya tilbake, og at de ikke lar seg knekke. På båtturen ut tenkte ikke Emma så mye på det hun opplevde for fire år siden, men tankene gikk til de som mistet livet sitt på øya.

– I det jeg gikk i land på Utøya, tenkte jeg på alle de som mistet livet sitt her, på alle de som ikke kom hjem igjen. Jeg brukte også en del av tiden min i helgen til å besøke det flotte minnesmerket som er reist her ute. På minnesmerket er navnene til alle som mistet livet sitt gravert inn. Det var godt med en rolig stund for å tenke, og minnes.

– Livet etter 22. juli har vært en berg- og dalbane. Sånn vil det nok også fortsette å være. Livet har vært både tøft, og hardt, og jeg vet at jeg aldri vil glemme. Heldigvis har jeg hatt mennesker rundt meg som har hjulpet meg gjennom den tøffe tiden.

Den skjebnesvangre dagen i 2011 regnet det på Utøya. Da Martinovic dro tilbake til Utøya fire år etter var regnet også tilstedeværende. Dette gjorde det ekstra vondt for moren til Emma å se datteren sin reise. Minnene ble for sterke.

– Foreldrene mine var naturlig nok bekymret da jeg dro. Det var mange minner som kom tilbake også for dem. Jeg sendte dem masse sms’er, og sendte dem mange bilder slik at de så at jeg hadde det fint. Men de var veldig glade når jeg kom hjem igjen.

I år var det over 1000 deltakere på AUF sin sommerleir på Utøya. Det er nesten dobbelt så mange som i 2011. For Emma ble det en spesiell opplevelse, og AUF’erne viste at de er sterke sammen.

– Jeg er veldig glad for at jeg dro tilbake, og det føles godt å ha tatt Utøya tilbake avslutter Martinovic.

 

Hør hele intervjuet her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/218595290″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]