KRS247.no

Henter værvarsel...

Liten sannsynlighet for å bli smittet

Du vet at den er farlig, at den er farligere enn først antatt og at mange blir smittet av den uten å vite det. Men vet du egentlig hva det er? Og stemmer det at den er så farlig som du tror?

– Det er bare en til to prosent sjanse for å bli smittet av en borreliainfisert flått. Så er det ikke alle flåtten som er infisert av borrelia, rundt 30 prosent av flåtten kan være det, ser Anne Marit Solheim, lege og forsker ved Sørlandet Sykehus.

Lege og forsker ved Sørlandet Sykehus, Anne Marit Solheim. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Lege og forsker ved Sørlandet Sykehus, Anne Marit Solheim. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Jeg har invitert Anne Marit inn i studio for en prat om flått. Hun er lege og forsker ved Sørlandet sykehus, og holder på med et forskningsprosjekt om hvordan man kan behandle smitte. I går hørte vi at flåtten er farligere enn først antatt, men det er en studie gjort i Frankrike.

– Studien det refereres til kartla en del forhold i Frankrike, i forhold til hva slags mikrober og smittestoffer som flåtten der kan inneholde. Men det er ikke slik at de funnene kan overføres til flåtten i Norge.

Men hvordan er det så med flåtten i Norge, og hva er egentlig flått?

– Det er et middyr, som suger blod for å komme seg gjennom sin livssyklus mot å legge egg. Så målet til flåtten er å få lagt egg slik at den kan føre genene videre. Den biter ofte gnagere, og de kan gjerne være bærere av smittestoffer slik at flåtten blir infisert.

Hør hva som gjør flåtten farlig, hvordan man unngår bitt og hva man gjør når man har blitt bitt.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/260943265″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]