KRS247.no

Henter værvarsel...

Kvinnen bak Quisling

Fra scenen på Kilden fortelles en historie om landssvik, ekstremisme og jødehat. «Jeg vil vaske verden ren» har premiere 19. september, og viser en historie om en kvinne som ble Quislings hengivne følgesvenn.

– Hun kjempet inderlig og intenst for det hun trodde på. Etter at krigen var slutt og Quisling var død så fortsatte hun. Det gikk nok på bekostning av både hennes eget liv og familiens. Det sier Linn Løvvik om kvinneskikkelsen hun portretterer på Kilden denne høsten.

Linn Løvvik og Steffen Mulder som Halldis og Quisling. Foto: Alf Otto Fagermo.

Feminist, skisportpionér og antisemitt
Halldis Neegaard Østbye er kvinnen som nettopp vil «vaske verden ren» gjennom å samle alle jøder i en egen stat. Feministen, skisportpioneren og antisemitten var propagandaleder for Nasjonal Samlings kvinneorganisasjon og sentral i jakten på norske jøder under andre verdenskrig. Hun ble dømt for landssvik, men forsvarte likevel sine handlinger helt frem til sin død i 1983.

– Vi forteller historien om Halldis og Quislings samarbeid og forhold. Noe skjedde i det første møtet mellom dem, og i den sterke idealismen fant de to hverandre. Hun var engasjert på mange områder, men i møtet med Quisling var det som om han satte ord på noe hun ikke hadde klart å satt ord på.

– Hun blir sett av Quisling, og får akkurat det hun trenger for å bli med ham. Hun står bak ham i last og brast selv når han svikter henne, og hun gir seg ikke før hun dør, sier Løvvik. RelaxInfo.ch

Utfordrende å spille Quisling
Teaterforestillingen følger Halldis fra uskyldig barndom til en bitter avslutning på livet. Østbye var aktiv som skribent, og skrev blant annet «Boken om Quisling» og sitatsamlingen «Quisling har sagt». Quisling spilles av Steffen Mulder, som synes det er utfordrende å fylle en karakter som er så kjent.

– Vi kjenner alle sammen Quisling som den han var, men å se hvem han var på siden av alt det vi har blitt lært opp til har vært spennende. Dette er en mann som er landssviker, men det er interessant å høre hva familien forteller om ham, sier Mulder.

Hør hele intervjuet med skuespillerne her:

Viktig å forstå historien på nytt
Fortellingen om Halldis er andre innslag i dramatiker Marius Leknes Snekkevågs planlagte teatertriologi om andre verdenskrig der «Rabinowitz» var første del. Regissør Audny Chris Holsen kjente selv ikke til Halldis, og sier det alltid er spennende å møte nye skikkelser fra historiske dramaer.

– Vi vet jo ganske mye om nazismen og hvordan det gikk under andre verdenskrig, men samtidig skal vi presentere henne fra hennes eget ståsted. Vi må ta henne på alvor og prøve å forstå henne. Det har vært et veldig spennende og krevende arbeid, sier Audny Chris Holsen.

Audny Chris Holsen – Foto: Stig Håvard Dirdal

Ifølge Holsen handler fortellingen om hva som skjedde fram mot krigen, hva slags tankegods som førte til verdenskrigen. Det er over 75 år siden, men regissøren mener at man ikke kan slå seg til ro med historien slik man lærte den på ungdomsskolen.

– Jeg kjenner at det er viktig å forstå historien på nytt og på nytt. Når vi i dag skal danne samfunn og verdenssamfunn på en annen måte enn tidligere er dette en veldig å se på, sier Holsen.

Hør regissøren fortelle mer om scenografien, historien og tankene bak: