KRS247.no

Henter værvarsel...

Kulturskolen velges vekk

De siste tre årene har landets kulturskoler mistet rundt 8000 elever i følge norsk grunnskoleinformasjon. I Kristiansand har elevtallet holdt seg på rundt 1450 de siste årene, men søkerlisten har skrumpet inn.

– Vi merker nok litt til nedgangen med at vi har færre elever på venteliste, sier rektor Vidar Hartveit ved Kristiansand kulturskole.

Da den borgerlige regjeringen tok over i fjor høst, betød det slutten på kulturløftet til den rødgrønne regjeringen. Dermed forsvant «Kulturskoletimen», et gratis tilbud til andreklassingene. Det beklager rektor Hartveit:

– Vi er veldig lei oss for at kulturskoletimen forsvant. Der nådde vi jo alle elever.

I en artikkel i Klassekampen hevder to representanter for de rødgrønne at færre søker om plass på kulturskolen, fordi kulturskoletimen forsvant da de borgerlige tok over, og fordi kutt i kommuneøkonomien gir høyere kursavgifter. Hartveit mener det bare er en liten del av årsaken:

– Vi har relativt gode ordninger med friplasstilbud til de som har dårlig betalingsevne.

Rektor Vidar Hartveit ønsker seg mange elever til kulturskolen i Kristiansand. Foto: Alf Otto Fagermo

Rektor Vidar Hartveit ønsker seg mange elever til kulturskolen i Kristiansand. Foto: Alf Otto Fagermo

Familier med dårlig betalingsevne kan søke om friplass. Ellers så skal ingen familier betale for mer enn tre elevplasser.

Hartveit mener at den største årsaken til at færre søker seg til kulturskolene, skyldes at barn og unge har fått flere fritidsaktiviteter å velge mellom, dessuten er det dukket opp private musikkskoler:

– Vi har flere konkurrenter rett og slett!

Rektoren innrømmer at kulturskolen har vært bortskjemt med lange ventelister og innser at de må jobbe hardere for å rekruttere nye musikere:

– Vi har en informasjonsutfordring, vi må prøve å nå ut til enda flere miljøer enn det vi gjør.

 

Hør intervjuet med rektor ved Kristiansand kulturskole Vidar Hartveit:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/193999358″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]