KRS247.no

Henter værvarsel...

Kronprinser åpnet ny norsk/dansk strømkabel

I dag foretok kronprins Haakon og kronprins Frederik den offisielle åpningen av kraftforbindelsen mellom Norge og Danmark. Det gjorde de på likt fra hver sin side av Skagerrak, mens det hele ble overført via storskjerm.

Kronprins Haakon kunne fortelle at han hadde en personlig relasjon til sjøkabelen:

– I og med at vi har hytte rett her ute, så har vi sittet og sett på at denne kabelen er blitt lagt, sa kronprinsen, som samtidig inviterte den danske kronprinsen til å ta med kone og barn for å se hvor kabelen går.

Wind & waterfalls ble fremført rett etter åpningen.

Wind & waterfalls ble fremført rett etter åpningen.

Fra både norsk og dansk side ble det lagt stor vekt på det gode samarbeidsforholdet mellom landene og på miljøgevinsten som oppstår ved at Danmark kan importere norsk vannkraft i stedet for å ty til kull og gass, mens dansk vindkraft kan sendes til Norge når vannmagasinene er lave.

Statnett og danske Energinet.dk står bak til sammen fire kraftledninger, som alle kommer i land i kristiansandsområdet. Sjøkabelen «Skagerrak4» er den fjerde og største av kraftledningene, og den ble ferdigstilt i desember i fjor.

Hør litt av åpningsmarkering her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/195523657″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]