KRS247.no

Henter værvarsel...

Kristiansand-stiftelse hjelper UDI

Utlendingsdirektoratet ruster opp til en ny stor asylstrøm til Norge og planlegger å ta i bruk floteller, altså skip som kan huse asylsøkere for å ha større fleksibilitet og beredskap hvis det igjen kommer mange asylsøkere til Norge på kort tid.

UDI har inngått rammeavtale med seks selskaper som skal levere og drifte disse skipene, ett av disse er Stiftelsen Sana, som har hovedkontor i Kristiansand.

– Flotellene skal sørge for at UDI har ledige mottaksplasser hvis asylstrømmen plutselig øker igjen, opplyser presserådgiver i UDI, Vibeke Schjem til Dagbladet.

Floteller er fleksible
Styreleder Georg Eide i Eide Marine Service, som vil være hovedleverandøren av skipene med sju av tretten som ligger i avtalen fra UDI, sier til avisen at floteller er en veldig fleksibel løsning for direktoratet. De slipper å regulere en tomt og ordne alt av infrastruktur hvis det plutselig skulle oppstå behov for plasser.

– Når du ikker trenger lekterne lenger er det bare å ta dem bort, sier han.

Fornøyd med å kunne bidra
Arve Danielsen, som er leder for Stiftelsen Sana er svært fornøyd med at de har kommet på UDI sin liste over tilbydere av floteller.

Arve Danielsen, Stiftelsen Sana

Arve Danielsen, Stiftelsen Sana

– Vi skal gjennom dette, overta bosetting av de som i dag sitter i transitt- eller akuttmottak rundt om i landet, sier Danielsen til KRS247.

Han mener de kan dokumentere kvalitet overfor UDI i og med at de har drevet asylmottak i flere år.

Vet ikke når
Men stiftelsen kan ikke si noe om når de skal stille sine skip til disposisjon.

– Vi har ingen konkrete planer og vi vet heller ikke om UDI vil benytte seg av avtalen, men alt avhenger av hvor mange som søker beskyttelse i landet, sier daglig leder Kåre G. Sørensen.

Dersom UDI kommer til å bruke floteller for å huse asylsøkere, kommer de til å gå til den første leverandøren på listen og videre nedover etter hvert som behovet melder seg.

Det vil bety at Danielsen og Sørensen i stiftelsen Sana først kan vente seg telefon fra direktoratet som nummer seks på listen.

Da vil i så fall Bibby Bergen og Bibby Stockholm bli to av fire skip som stiftelsen kan bidra med.

Behovsprøvd
– Oppstår det ikke behov, vil det ikke bli noe kjøp. Derfor er det fortsatt altså uavklart om det blir floteller, hvor de eventuelt skal ligge og når de eventuelt åpner, skriver presserådgiver Vibeke Schjem i UDI til avisen.