KRS247.no

Henter værvarsel...

Krisesenteret: – Dette er en farlig vei å gå

Faglig leder for Vest-agder krisesenter Tove Hægg Versland reagerer sterkt på at en 18-åring fikk strafferabatt for vold mot sin gravide kjæreste på grunn av utroskap. Retten kom frem til at tiltalte hadde «berettiget harme» og senket straffen.

– Jeg må si jeg er sjokkert når jeg leser en slik domsavsigelse. At loven skal åpne opp for reduksjon i straff for berettiget harme i en sak som gjelder en vold hvor vedkommende sparker og slår og dytter, slik at det fører til en skade på en annen person, må jeg si jeg reagerer på.

(Foto: Privat)

Faglig leder for Vest-agder krisesenter Tove Hægg Versland (Foto: Privat)

Hendelsen skjedde i november i fjor, da en 18 år gammel mann sparket, spyttet og slo sin kjæreste mens hun gravid i tiende uke. Aktor la ned påstand om 45 dagers betinget fengsel, men ved domsavsigelse ble straffen redusert til 30 timers samfunnsstraff. I dommen heter det:

«Voldsutøvelsen skjedde i forbindelse med at tiltalte fikk opplyst at fornærmede (jenta) hadde vært sammen med en annen gutt i flere måneder. Etter rettens oppfatning faller hans reaksjon inn under straffelovens §56 bokstav b om «berettiget harme».

Det var også vektlagt at gutten nylig hadde fylt 18 år da hendelsen skjedde og at saken hadde blitt liggende unødvendig lenge hos politiet før det tatt ut en tiltale.

– Vi har en lang vei å gå hvis dette er hvordan vi tar vare på våre voldsoffer. Budskapet blir at volden pulveriseres og ikke blir tatt på alvor. Hvis en tenker preventivt, så sier denne dommen noe om at alvorligheten ikke er så stor når du utøver vold mot andre. Det tenker jeg er en farlig vei å gå, sier Versland.

Hun håper dommen blir omgjort.

– Jeg håper inderlig at denne dommen ikke blir stående. For saken kan bli toneangivende for hvordan vi behandler voldsoffer og ikke ansvarliggjør voldsutøvere. Da går vi mange skritt tilbake i forhold til hva vi har prøvd å bekjempe i mange år, sier hun.

Hør radiointervjuet med Tove Hægg Versland!
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/230765602″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]