Folkeavstemning, K2, K5, intensjonsavtale, reform, kommunekart, grenser og storkommune. Har det gått deg hus forbi hva dette egentlig handler om? I dagens utgave av spalten «for dummies» tar vi for oss kommunesammenslåing. I går handlet det om rundkjøringer, som kanskje ikke ligger så langt unna dagens tema, mener dagens ekspert.
– Det kan ligne litt, det kan godt hende vi blir kjørende rundt i en rundkjøring i ganske lang tid, sier professor i statsvitenskap, Dag Ingvar Jacobsen.
Jeg har invitert Jacobsen i studio for å enkelt forklare hva kommunesammenslåingen går ut på. For å skjønne litt av sammenhengen begynner vi med hvorfor man nå skal slå sammen kommunene.
– Norge er et lite og langstrakt land, med 428 kommuner, noe som er ganske mye. En utfordring er at det bor få mennesker i hver kommune, i noen kommuner bare tusen innbyggere. Alle kommuner skal tilby de samme tjeneste uansett hvor mange som bor i kommunen. Etter hvert som tjenestene blir mer komplekse er det mange som spør om kommunene er store nok til å kunne håndtere dette. Det er derfor dette med kommunesammenslåing kommer opp, sier Jacobsen.
Vi skal få større, og færre kommuner i Norge. Hvordan dette skal gjøres er i stor grad opp til hver enkelt kommune. Mange kommuner har også spurt om hva folket mener, i disse dager gjennomføres det folkeavstemninger mange steder. Nå diskuteres det hvem som skal slå seg sammen med hvem, og hvordan det hele skal organiseres.
For å bli klokere på kommunesammenslåing, hør intervjuet som gikk på radio. Kommunesammenslåing enkelt forklart:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/247494146″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/247494630″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]