Annonse

Kommunesammenslåing for dummies


Dag Ingvar Jacobsen forklarer kommunesammenslåingen på en enkel måte (Foto: Ann Helen Gjerde)

Folkeavstemning, K2, K5, intensjonsavtale, reform, kommunekart, grenser og storkommune. Har det gått deg hus forbi hva dette egentlig handler om? I dagens utgave av spalten «for dummies» tar vi for oss kommunesammenslåing. I går handlet det om rundkjøringer, som kanskje ikke ligger så langt unna dagens tema, mener dagens ekspert.

– Det kan ligne litt, det kan godt hende vi blir kjørende rundt i en rundkjøring i ganske lang tid, sier professor i statsvitenskap, Dag Ingvar Jacobsen.

Jeg har invitert Jacobsen i studio for å enkelt forklare hva kommunesammenslåingen går ut på. For å skjønne litt av sammenhengen begynner vi med hvorfor man nå skal slå sammen kommunene.

– Norge er et lite og langstrakt land, med 428 kommuner, noe som er ganske mye. En utfordring er at det bor få mennesker i hver kommune, i noen kommuner bare tusen innbyggere. Alle kommuner skal tilby de samme tjeneste uansett hvor mange som bor i kommunen. Etter hvert som tjenestene blir mer komplekse er det mange som spør om kommunene er store nok til å kunne håndtere dette. Det er derfor dette med kommunesammenslåing kommer opp, sier Jacobsen.

Vi skal få større, og færre kommuner i Norge. Hvordan dette skal gjøres er i stor grad opp til hver enkelt kommune. Mange kommuner har også spurt om hva folket mener, i disse dager gjennomføres det folkeavstemninger mange steder. Nå diskuteres det hvem som skal slå seg sammen med hvem, og hvordan det hele skal organiseres.

For å bli klokere på kommunesammenslåing, hør intervjuet som gikk på radio. Kommunesammenslåing enkelt forklart:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer