KRS247.no

Henter værvarsel...

Klarvær for total supermåneformørkelse

For første gang siden 1964 kunne du oppleve to helt spesielle månefenomener på himmelen. Ikke bare en total måneformørkelse, men den supermåne i tillegg. Og for formannen i Astronomiforeningen i Agder, Trond Hugo Hermansen, ble det en udelt positiv opplevelse.

– Det er like fantastisk hver gang, men det er ekstra spesielt når det var så godt vær, sier Hermansen til KRS247.

– For det første så var det en veldig fin fullmåne på himmelen også etter hvert så kunne man se på venstre side at det kom en skygge. Og etter hvert så kom månen mer og mer inn i skyggen, sånn at den ble som en nymåne. Den så bare ut som en sigd. Og så helt på slutten så er det bare en tynn rand igjen av den opplyste månen og du kan se at den formørka delen begynner å bli rød. Når den totaliteten inntraff så ble månen ganske mørkerød, forklarer Trond Hugo Hermansen.

Det er endel ting som må klaffe for at en slik formørkelse skal bli like total og synlig som den var i natt. Men både formørkelse og supermåne forekommer ganske ofte.

– Egentlig burde en formørkelse en gang i måneden, men på grunn av at månebanen heller fem grader i forhold til Jordas bane rundt sola, så skjer de formørkelsene hver gang månen krysser jordbanen. I snitt skjer det en formørkelse et par ganger hvert år. Noen er delvise og noen forekommer på dagtid, sier Hermansen.

Neste gang du kan oppleve en total måneformørkelse er den 27. juli 2018, men denne gangen er den ikke like synlig her på Sørlandet fordi den for det første er mest synlig over Midt-Østen og østlige deler av Afrika og fordi den begynner ganske tidlig på kvelden.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/225907757″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]