KRS247.no

Henter værvarsel...

Kan lære av kommunereform-fiaskoen

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, mener politikerne kan ta lærdom fra kommunereformsamtalene og -avstemningene tidligere i år når ett Agder skal gjøres til realitet.

– Du har en del fellesnevnere i den prosessen, sier Udjus til KRS247.

Raushet og åpenhet fra Kristiansand kommune var ikke nok for befolkningen i nabokommunene til å stemme ja til storkommunen. Udjus mener dette er en god lærepenge. Han mener likevel at den store forskjellen på kommunereformen og fylkessammenslåingen er at et klart flertall på Stortinget har sagt at det skal bli nye, større og færre regioner. Bildet var mer uklart i kommunereformen enn i fylkessammenslåingen. Likevel er det noen politiske skjær i sjøen.

Nå har politikere fra vestre og midtre Vest-Agder kommet på banen og i Fædrelandsvennen (låst artikkel) fremmet sitt syn på hvor fylkesadministrasjonen og fylkesmannen bør legges om Agderfylkene skal slås sammen; begge deler bør legges til Kristiansand. Udjus forstår godt frustrasjonen som kommer fra de delene av fylket.

– I flere tiår har diskusjonen om fylkesgrensa gått mellom Kristiansand og Arendal. Masse symbolspørsmål, spørsmål om arbeidsplasser og så videre. I den diskusjonen har Mandal, Lyngdal, Farsund og Flekkefjord vært helt oversett og ignorert.

Udjus er likevel rask til å påpeke at Arendal er fylkeshovedstad, og han tror det er politisk umulig å ikke legge en tung politisk funksjon til Arendal. Han mener flere politikere i Aust-Agder og Arendal som har hatt et urealistisk syn på Arendals rolle i et fremtidig Agder.

– Du kan speile debatten og se på det motsatt. Hva ville folk i Arendal og østover sagt hvis man hadde snakket om å legge fylkesmannen eller fylkesadministrasjonen til Lyngdal eller Farsund eller Flekkefjord, for eksempel. Det hadde vært helt uaktuelt! Men på samme måte oppfattes det i vestre del av Vest-Agder når Arendal krever stadig nye ting i disse forhandlingene.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/277628291″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]