KRS247.no

Henter værvarsel...

– Kan kalle det en innbruddsbølge

Kristiansandsområdet har tidligere ikke opplevd store bølger av innbrudd, men det ser ut til å ha snudd. Siden 1. desember i fjor har politiet mottatt meldinger om 33 innbrudd.

– Det er i underkant av ett innbrudd hver dag, og det regner vi som mye, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon.

Vågsbygd har den siste tiden hatt 15 innbrudd, mens det i nærheten av Kristiansand sentrum har foregått 16 innbrudd. I tillegg har også Randesund hatt to innbrudd de siste månedene. I hovedtrekk er det mye smykker og kontanter som er tatt. Sølvtøyet har blitt liggende, men tyvene har tatt med seg mindre elektroniske artikler.

– Ingen av innbruddene er identiske, men vi ser på fremgangsmåter for å sammenligne. I disse analysene finner vi likhetstrekk, men det er vanskelig å se om det er ett eller flere miljø som står bak. Det er nok flere gjerningsmenn eller miljø, men ikke 33 forskjellige, sier Eriksen.

Politiet ser blant annet på hvordan innbruddstyvene kom seg inn, og hva de har tatt med seg. Det som blir avgjørende er hva slags spor politiet klarer å sikre fra åstedet, slik at de kan få tatt gjerningsmennene. Ingen er hittil blitt tatt i noen av de 33 sakene.

– Foreløpig har vi dessverre ikke gjort det. Erfaringsmessig kan det ta noen uker før vi får gjennombrudd i saken, hvis ikke personene blir tatt på fersk gjerning eller i nærheten av åstedet med tyvgods. De sporene vi sikrer på åstedet må sendes inn til Oslo, og der står vi i kø. Det kan fort ta en drøy måned å få svar på en DNA-prøve for eksempel, sier Eriksen.

Politiet jobber med å finne ut hvem som står bak innbruddene, men garanterer ikke at alle innbruddene blir oppklart.

– Finner vi DNA er vi også avhengige av at de er registrert i politiets registre. Hvis de ikke er det, for eksempel i tilfeller med utenlandske borgere, sparer vi selvfølgelig på DNA. Så kan det gå to år, og vedkommende kommer inn i landet igjen, gjør en ny straffbar handling og blir tatt. Da kan vi oppklare det grove tyveriet som er to år gammelt. Det er helt umulig å si noe om tid, men vi har samlet mye spor og har forhåpninger om klaff på dette, sier Eriksen.

Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/241582735″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]