Annonse

Jusstudent med kritikk mot strafferabatt


Arkivfoto: Pål Lomeland

På torsdag ble en 18 år gammel mann i Kristiansand tingrett dømt til 30 timers samfunnsstravv for grov vold mot sin gravide kjæreste. Retten mente det var formildende omstendigheter rundt voldshandlingen fordi kjæresten hadde vært utro. Jusstudent og saksbehandler hos Juridisk rådgivning for kvinner, Ingrid Vik Lysne, synes rettens definisjon av berettiget harme ikke bør gjelde utroskap.

I en kronikk publisert i Natt og dag og gjengitt hos Dagbladet, skriver Lynse at de fleste forstår det er kjipt å få vite at kjæresten har vært utro. «Det er kanskje dårlig gjort, men det er lov,» skriver hun. Videre står det i kronikken å lese at det er «skammelig at moralske holdninger om utroskap og sinne får anledning til å påvirke en straffeutmåling på denne måten.»

Hun mener at en straffeutmåling skal og bør være individuell og konkret og viser at rettens syn ikke harmonerer med folks rettsoppfatning.

«Rettens syn på utroskap som formildende omstendighet sender et signal om at det er litt mer lov å utøve vold mot en kjæreste som er utro enn en kjæreste som ikke er utro,» skriver Lysne som avslutter kronikk med å trekke en parallell til barnehagen hvor barn lærer at det ikke er greit å slå, selv om noen er slemme. Og at noen burde ha minnet dommeren på denne barnelærdommen.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer