KRS247.no

Henter værvarsel...

Julestjernen taper terreng på Sørlandet

Den er fremdeles Norges mest solgte juleblomst, men trenden viser en klar tilbakegang for den tradisjonsrike julestjernen.

– Det ble en stopp i salget av julestjernen i fjor på grunn av mye negativ oppmerksomhet, spesielt rundt dette at den tilsynelatende skal være giftig. Dette førte til at større bedrifter, og kommunale foretak bestemte seg for å fokusere på andre blomster til jul. Det sier Helge Normann Lervik fra Blomstergrossisten Sør, som er den største leverandøren av blomster på Sørlandet.

Begrepet juleblomster oppstod først ved slutten av 1800-tallet, og den første egentlig juleblomsten var julegleden. Andre gamle juleblomster er også den kjente å kjære alpefiolen, julekaktusen og løkblomstene som svibler og amaryllis. Julegleden var lenge den mest solgte juleblomsten i Norge tett etterfulgt av alpefiolen, men med høyere temperatur i stuen og tørrere luft ble det vanskelig for disse plantene å klare seg. Behovet for nye juleblomster dukket opp, og på midten av 1960-tallet dukket juleblomster som asalea og julestjerner frem. Nå spøker det altså for eksistensen til sistnevnte.

– Det kan tyde på at folk har oppdaget flere blomster som passer bedre til julehøytiden og at det ikke nødvendigvis må være rødt, sier daglig leder ved Randesund Hagesenter Berdian Bragdø.

Hos Randesund Hagesenter er det en hvit juleblomst som øker i popularitet.

– Vi selger mer og mer hvit asalea til jul. Det skyldes nok at den ikke inneholder allergifremkallende stoffer og at en har en ekstra nytteverdi ved at den kan plantes i hagen etter jul, sier Bragdø.
Men enn så lenge er julestjernen fortsatt størst av våre populære juleblomster. Hos Blomstergrossisten Sør anslår man at det blir solgt 40 000 julestjerner denne sesongen, mens asalea ser ut til å havne på 25 000.

Fakta:
Julestjerne (Euphorbia pulcherrima) kommer opprinnelig fra Mexico og finnes i variantene rosa, rød og hvit. Den hører til vortemelkfamilien og kan bli 4-5 meter høy. Den er ikke giftig, men å spise planten kan medføre oppkast og diaré.

Asalea er en slags rhododendron som kommer i fargene hvit, rosa, rødt og lilla. Den trives best i kjølige og fuktige omgivelser, og kommer fra USA og Asia. Blomstringstiden er på våren og i flere amerikanske byer arrangeres det fester til ære for blomsten.