KRS247.no

Henter værvarsel...

Julen er høysesong for psykiske problemer

«Du er en ressurs. Du kan bruke dine ressurser til å endre livet for deg sjøl og andre.» Dette står skrevet på en plakat som henger i lokalene til Mental Helse i Kristiansand og kan være en glimrende påminnelse til de som ikke har det så veldig bra i julehøytiden. En høytid som handler om samhold, men det finnes de som velger å feire den alene.

– Veldig mange velger tilbaketrekking, altså det vi kaller aleneasyl. Det betyr at du sitter hjemme alene og isolerer deg fordi du ønsker ikke å være til bry for andre.

Det sier nestleder ved Mental Helse for Kristiansand & Omegn, Per Øyvind Eklund.

Mental Helse er en medlemsorganisasjon for alle mennesker med psykiske helseproblemer, for deres pårørende og andre interesserte. Organisasjonen arbeider blant annet for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseplager og et bedre helsetilbud. De driver også en nasjonal hjelpetelefon og netttjeneste for alle som trenger noen å snakke eller skrive med.

Slutt på vanlig rutine
Det er mange som gruer seg til julen, fordi mange aktiviteterstenger ned i julen.

– De tilbudene man er vant til å delta på, det være seg kommunale dagsentre eller annet, holder som regel lukket i høytider. Dermed stopper den daglige rutinen, og man har ingen alternativer til å bli sittende hjemme. Da kan ofte vanskelige tanker komme opp og det er blant annet i slike situasjoner organisasjonen bistår trengende. Dette er nok litt vanskelig for vanlige folk også, men ekstra mye hos dem som sliter fra før, kan Eklund fortelle.

Har ikke nøyaktige tall
Mental Helses representanter lokalt vet at julehøytiden medfører økt pågang av folk som trenger deres hjelp, men de kan ikke komme med eksakte tall. Dette fordi de ikke fører statistikk. Men nestlederen beskriver travle dager, der man dessverre ikke får hjulpet alle direkte.

– Vi må desseverre henvise noen til hjelpetelefonen vår utenom åpningstid, fordi vi driver frivillig arbeid. Men hjelpetelefonens statistikk viser at man merker økning til alle høytidene, ikke bare julen, sier Eklund.

Uoppnåelige forventninger
Leder ved kontoret i Kristiansand, Hilde Regevik tror julehøytiden treffer et sårt punkt hos mange.

– Man blir til stadighet påminnet at alt skal være veldig hyggelig og en skal kjøpe mye fint. Ikke minst så skal man kjøpe mye god mat og alt dette skal man gjerne betale med penger en kanskje ikke har. Folk føler at de må leve opp til forventninger de ikke klarer å oppnå. De kommer til kort fordi de enten ikke har råd, eller av mangel på gode og nære relasjoner, sier hun.

Hun skulle ønske folk tok seg mer tid til hverandre og stresset litt ned i julen.

– Det handler bare om å være mer sammen og i alle fall prøve å bli flinkere til å gå ut døra, sier hun.

– Hva er det beste tipset dere kan gi til de som sliter?

– Snakk om det. Du trenger ikke være psykiater for å være et medmenneske. Våg å si at det er vanskelig for deg i jula, så blir du kanskje invitert til noen venner fremfor å bli sittende alene. Åpenhet gjør at folk forstår hverandre bedre, avslutter Eklund.