KRS247.no

Henter værvarsel...

Julehuset i Vennesla

Torleif Larsen har alltid vært fascinert av den amerikanske måten å pynte til jul, så når han fikk sitt eget hus fant han ut at han ville gjøre det slik. Og det har han gjort hvert eneste år siden.

Det henger julelys rundt hele taket på hovedhuset, garasjen og boden. Fra huset til boden henger det en lysende julenisse med reinsdyr og slede. Uansett hvor man snur seg ser man lys i forskjellige former og farger. Og dette er bare begynnelsen. Hos Torleif Larsen i Vennesla er det svært lite som får gjemme seg i vintermørket i advents- og juletiden.

– Jeg tror det er mellom 25 – 30 000 lys på utsiden av huset. Det tar meg minst en arbeidsuke å henge det opp. Alt skal være oppe og klart til siste helga i november, så jeg begynner å pynte i slutten av oktober, sier Torleif Larsen og forteller at det har blitt en hobby.

Det er ikke bare på utsiden huset pyntes. Inne i huset har Torleif Larsen nærmere seksti nisser i tillegg til masse andre juleartikler. Både med og uten lys. Han har et eget rom på 20 kvadrat som brukes til å oppbevare all julepynten. Totalt inne og ute har han over tusen forskjellige gjenstander. Noe betyr litt mer enn andre ting.

– For to år siden fikk jeg tak i en modell av Coca cola-bilen, den man ser på cola-reklamen på tv. Jeg lette etter den lenge, så når jeg endelig fikk tak i den ble jeg veldig glad. Og blakk, ler Torleif Larsen som presiserer at det er en kostbar hobby.

Han har samlet i mange år, og de fleste tingene brukes om igjen, men hvert år går det noen tusenlapper til julepynt og nye lyspærer. Noe av juletingene har han arvet, blant annet et par julekuler til å henge i juletreet.

– De har jeg arvet etter bestemor, så de er over 100 år gamle. Dessverre kan jeg ikke henge de i treet fordi det hender seg at katten velter det, sier Larsen.

Vil ikke ha pynt i julegave
Selv om Larsen er veldig glad i julepynt, synes han det er best å kjøpe det han har lyst på selv. Han har laget sitt eget system på ting, og det er ikke bare praktisk, men viktig for sikkerheten.

– Jeg tror jeg hadde hundre skjøteledninger en periode, og det er ikke bra med tanke på faren for kortslutning og brann. Nå har jeg fire ganger flere stikkontakter i stua enn det som er vanlig å ha i et hus, og på utsiden tror jeg jeg har flere stikkontakter enn hele nabolaget til sammen, sier Torleif Larsen som gjør det klart at han ikke har noe brannfarlig julepynt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toreleif Larsen. FOto Marianne Furuberg

Torleif Larsen monterer noen av sine nesten 30000 julelys (Foto: Marianne Furuberg)

Selv sjekker han brannvarslerne i huset ekstra nøye i juletiden, og han oppfordrer andre til også å være ekstra på vakt og tenke gjennom farene for brann i juletiden. På utsiden har han montert ekstra jordfeilbryter og sikringer som gjør at det ikke er mye som skal til før det klikker ut.

– Det slår heller ut engang for mye enn en gang for lite. Det er jo en sikkerhet for folk rundt også. Det kan jo komme unger som peller på ting de ikke skal pelle på, og hvis da noe er feilkoblet kan det gå ille. Men det skjer ikke her, forsikrer Torleif Larsen.

I tillegg har han en app på telefonen slik at han kan slå av og på lysene uansett hvor han er i verden.

Severdighet
Det er delte meninger om hva folk synes om julelysene, noen synes det er «for amerikansk», mens andre synes det er veldig koselig.

– Nærmeste naboen spør meg hvert år når jeg skal pynte, fordi for henne starter jula når jeg har tent lysene, sier Larsen.

Når alle lysene tennes den siste helga i november kan man se huset fra hovedveien. Hvert eneste år kommer det kjente og ukjente opp for å se nærmere på julehuset i Vennesla.

– De fleste tør ikke komme helt opp, men noen kommer helt inn på gårdsplassen og spør om de kan få gå rundt å kikke, sier Larsen som synes dette er koselig.