KRS247.no

Henter værvarsel...

Jorun Marie tilbyr flyktninger husrom

Jorun Marie Kveldro fra Kristiansand er en av sørlendingene som har tilbudt seg å huse flyktninger i sin egen bolig. Nå oppfordrer hun flere til å gjøre det samme.

– Jeg har to ledige rom oppe i andre etasje. Jeg har en datter og ett lite barnebarn, men jeg bor alene. Så dette har vi drøftet i vår familie og vi føler oss 100 % trygge på dette, forklarer Jorun Marie.

– Det er ypperlige soverom tenker jeg i en overgang for en liten småbarnsfamilie.

Bakgrunn: – Sørlendinger åpner hjemmene sine for flyktninger 

Hun var aldri i tvil om at hun skulle hjelpe da flyktningkrisen rammet Europa.

– Da jeg begynte å skjønne omfavnet av den Syria-strømmen som kommer til Norge nå, da tenkte jeg bare at jeg skulle sende ut ett signal om at jeg kunne være med å bidra, sier hun.

En dobbelt og en enkeltseng
I andre etasje hos Jorun står det to rom i all sin ensomhet. Det ene ett ganske stort rom med dobbeltseng, det andre ett litt mindre med en enkeltseng.

– Det er muligheter for å gjøre noen endringer her, kanskje sette inn noen andre møbler, forklarer Jorun og peker rundt i rommet.

– Her er det plass til for eksempel to foreldre og ett barn. Eller to barn hvis de er små.

DSC_0127

Denne dobbeltsengen står ledig hos Jorun Marie. Her kan for eksempel to foreldre sove foreslår hun. Foto: Kristoffer Arnesen

– Det er krig, det er drap
Det har gått en debatt om mange av de som kommer til Norge er såkalte velferds-flyktninger, men Jorun er sikker på at de som flykter gjør det fordi de må.

– Det er krig, det er terror, det er drap! Mot små uskyldige barn, nede på babystadiet. Det er småbarnsfamilier. Det er ungdommer som kommer til Norge alene. Jeg kan ikke i min villeste fantasi se for meg at småbarnsfamilier eller ungdommer drar til et vilt fremmed land uten at de har en grunn til det, sier Jorun Marie tydelig engasjert.

– Jeg tror vi alle har opplevd at familie og venner har måtte stilt opp for oss, og slik ser jeg på flyktninger. Mitt hjem er åpent, forklarer hun.

– Alle skal bli godt mottatt 
Nå håper hun å inspirere de rundt seg til å tenke på samme måte.

– Jeg vil gjerne inspirere naboer, venner og bekjente. Nå må vi få fram fellesskapet her. Vi kan ikke sitte på gjerdet og bare godta det som skjer, vi må handle.

– Jeg er helt enig i at vi må prøve å hjelpe i hjemlandene, men i denne situasjonen er det faktisk veldig mange som ikke kan være i hjemlandene sine. Jeg ønsker å bidra til at hver eneste en som kommer inn i det landet her skal bli godt mottatt, sier Jorun Marie.

Hun mener også at det er viktig at vi nordmenn hjelper til med å integrere de som kommer til landet vårt, og ikke skyver alt over på stat og kommune.

– Vi som enkeltindivider kan også være med å gjøre noe. Dersom jeg kan være med ved å tilby noen måneder i mitt hjem for å fremme en god integrering, så tenker jeg at det er bra, forklarer Jorun Marie.

– Skal vi fremme en god integrering må vi nordmenn være med å dra lasset, det er overveldende hvor mange som kommer til landet nå.

– Vi kan ikke sitte å se på at mennesker har det vondt, avslutter hun.

DSC_0121

– Mitt hjem er åpent, sier Jorun Marie. Foto: Kristoffer Arnesen

– For 75 år siden måtte vi til Sverige
En annen person som ønsker å åpne hjemmet sitt er Bodil Kvernenes Nørsett. Hun er også fra Kristiansand og sier at hun ønsker å vise hjerterom.

– Jeg har et ønske om å vise at de er velkomne i Norge, forklarer Bodil.

Etter å ha blitt enig med mannen sin fant hun ut at de to ledige sengene på gjesterommet deres kunne noen flyktninger få, men hun ser at det kan by på utfordringer.

– Det krever mye tilpasning og logistikk. Det er mange haker ved det, jeg ser den. Men vi står for tilbudet, sier hun.

– For 75 år siden måtte vi flykte til Sverige, det må vi huske.

Nå er det opp til kommunen om de vil benytte seg av tilbudene fra Jorun Marie, Bodil og mange andre.

– Dersom kommunen ikke har nok plass er det jo et godt alternativ, avslutter Bodil.