KRS247.no

Henter værvarsel...

– Jeg må opp i tårnet, for å kunne gå ned til hverdagen

I hele desember inviterer vi julegjester til morgensendingen på Radio Sør. Her kan du bli litt bedre kjent med kjente fjes. Desembers åttende julegjest er mannen bak tonene fra domkirken i Kristiansand. Nesten hver dag i hele desember spiller saksofonist, Tore Ljøkjel for å gi folk ro.

– Jeg kjenner at juletida kan forsterke mye av stresset man går med til hverdags. Så skal man i tillegg gjøre alt det man hører og føler man skal gjøre i juletida. Det kan rett og slett bli for mye for folk, forteller Ljøkjel.

Fra tårnet på domkirken spiller han hver dag. Med riktig vindretning kan man høre ham helt til Vågsbygd. Men selv om mange hører musikken, og det gjør Ljøkjel veldig nervøs, er det også for seg selv at han spiller.

– Jeg trenger å gå opp i tårnet, for å kunne gå ned igjen til hverdagen etterpå. Men det er jo en skrekkblandet fryd, det å skulle spille saksofon alene og vite at det er sårbart. Men jeg ønsker å bli venn med den sårbarheten. De tonene jeg har inni meg er en lengsel etter selv å få ro, og å få et perspektiv, forteller Ljøkjel.

Der oppe har han utsikt over torvet. Utsikt over alle menneskene med handleposer og stresskoffert.

– Jeg skulle unne andre å få det perspektivet jeg har fra toppen av tårnet. Man ser de som tar ny rekord på 100-meter, og de som slipper posene rett ned når de hører musikken.

Det er en merkelig konsertopplevelse for Ljøkjel, for noe direkte kontakt med publikum har han ikke.

– Jeg aner jo ikke hvem jeg treffer, eller hvor det havner. Så møter jeg noen flere år senere, «er det du som spiller fra tårnet? Vi må inn til sentrum hver jul for å lytte».
Da kjenner jeg at det er verdt å bli ganske så shaky oppe i tårnet. Jeg lengter sånn etter den roen selv, og håper at også andre kan finne den, forteller Ljøkjel.

Hver julegjest bli bedt om å ta med en ting de forbinder med jula. Tore Ljøkjel har tatt med seg en pakke havregryn.

– Det første som slo meg var en julemiddag jeg har hatt for å gjøre julaften så normal og hverdagslig som mulig. Mange opplever skilsmisse, sorg og ensomhet. For meg er havregrynpakka et tegn at jeg ikke vil glemme når jeg hadde det som vanskeligst.

– Kunne jeg sagt det med ord, ville snakket mer om det, men jeg er glad for at jeg kan spille det ut i stedet. Jeg vil at tonene skal gi et håp for de som gruer seg til jula.

Hør hele intervjuet med Tore Ljøkjel her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/236664143″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]