KRS247.no

Henter værvarsel...

Ingen jul uten julegryta

For 113. gang setter Frelsesarmeen i disse dager ut julegryta i vårt område. For mange blir det ikke skikkelig jul før den er på plass ved juletreet i Markens.

– Vi hører jo om dem som kommer og sier at nå kan de endelig feire jul fordi de har vært her innom og gjort den gode gjerningen de skal gjøre før jul, sier Kolbjørn Ørsnes til KRS247. Han er kaptein og korpsleder hos Frelsesarmeens korps i Kristiansand sammen med ektefellen Hilde Jorun Fjeld Ørsnes.

De merker begge at tradisjonen med julegryta fortsatt er populær blant folk og Kolbjørn tror det har en helt spesiell årsak.

– Vi har jo et rykte for å gjøre et godt arbeid i forhold til å hjelpe dem som trenger det mest. Det gjør at folk tenker at de kan bruke julehøytiden til å tenke på andre også, ved å gi til gryta, sier han.

– Hvor blir pengene dere samler inn brukt?

– De pengene vi får inn, blir gjerne ikke brukt opp før neste jul. Og de går med til å kunne servere mat og hjelpe andre fra vårt velferdssenter, sier Hilde Ørsnes.

– Men i år blir det nok også endel mer til flyktningene som har ankommet, skyter Kolbjørn Ørsnes inn.

Gavmilde sørlendinger
Det er engasjementet som gjør at arméen setter ut den store gryta hvert år og det er mye som tyder på at nettopp den tradisjonen vil leve videre.

– I fjor husker jeg at det kom bort en bestefar sammen med fire barnebarn. Barna la på fem hundre kroner hver, før han selv gjorde det samme selv samtidig som han sa at sånn skal de oppdras, minnes Kolbjørn Ørsnes.

Får kritikk også
Han kan også fortelle at ikke alle de som tar kontakt, gjør dette for å bidra til innsamlingen. Noen ønsker også å snakke. Og da er det stort sett positive tilbakemeldinger det er snakk om.

– Det er noen som kommer bort for å diskutere politikk. Så har du dem som kommer for å fortelle hvor galt det er med religionen. I fjor opplevde vi også at det var de som kom bort til oss og sa noen som ikke ville gi, fordi vi ga pengene bort til innvandrere. Noe de mente vi ikke hadde bruk for, forteller korpslederen.

Ekstra julegryte
Også i år planlegger Frelsesarmeen å ha en spesiell dag hvor det er mulig å gi til to gryter. Det er fordi Frelsesarmeen også driver med hjelpearbeid i Moldova.

– Vi synes det er viktig at vi også hjelper de som er utenfor vårt eget land og den 18. desember så vil alle innsamlede midler i Markens sin gryte gå til våre prosjekter i Moldova, sier Hilde.

I 2014 fikk Frelsesarmeen inn over 2,8 millioner kroner i julegrytene i byen. Det er over 600 000 mer enn året før.