KRS247.no

Henter værvarsel...

– Ikke vær kresen

Til tross for at søknadsfristen for lærlingeplass for de som tar yrkesrettet utdanning ikke er før 1. mars, anbefaler NHO Agder deg å tenke på læreplass allerede nå. Det er like viktig å skille seg ut fra mengden når du søker læreplass som når du søker jobb.

– Det som vi ser er at bedriftsledere vil gjerne komme i kontakt med ungdom som får vist seg frem og ikke må ta stilling ut i fra en søknadsbunke slik som det er når en søker vanlig jobb. Dette er jo en midlertidig opplæringsstilling, forklarer utdanningsrådgiver Fred Skagestad ved NHO Agder til KRS247.

Organisasjonen har utarbeidet en liste med ni råd til de som ikke akkurat ønsker å ta et friår eller måtte ta til takke med noe de ikke vil trives med de neste to årene.

Fred Skagestad (Foto: Moment studio)

Fred Skagestad (Foto: Moment studio)

– Vi vet at læreplasser kommer ikke med verken julenissen eller med postmannen, så vi vil gjerne understreke viktigheten av at hver enkelt ungdom er aktive og reiser rundt for å spørre etter læreplasser. Det er også veldig viktig at en viser lyst både til å jobbe og til å lære når en får mulighet til å vise seg frem for bedrifter, sier Skagestad.

Flere tips som står på organisasjonsens liste er å kjenne seg selv og øve på presentere både sterke og svake sider. På den måten blir det også lettere å overbevise læreplassene å velge akkurat deg.

Men selv om forventningene og drømmene kanskje ikke blir oppfylt, er det lurt å ikke stå på kravene.

– Det er endel ungdom som er altfor kresne når det gjelder lærlingeplasser. Det som en må tenke på er at en får fullført utdanningen sin og da må en tenke sånn at her er det to år som en skal gå i lære som fører fram til fagbrev, forklarer rådgiveren som mener det viktigste er å tenke på at selv om du har den læreplassen i to år, så er det bedre å ha den enn å sitte igjen med ingenting.

– Du gifter deg ikke akkurat med den jobben, sier Fred Skagestad.