KRS247.no

Henter værvarsel...

Ikke få panikk dagen før søknadsfristen

I morgen går fristen ut for å søke studieplass ved høyskoler og universitet. Karrieresenteret ved UIA opplever at mange av studentene er usikre, og prøver som best de kan å veilede studentene slik at de velger riktig.

– Det viktigste er at man kjenner en mening eller interesse for det man skal velge. Alle kan ikke bli overbevist om at det er det riktige, men man må kjenne et driv. Så bør man vurdere hva slags jobb det leder fram til, på sider som utdanning.no eller vilbli.no kan man lese hva andre studenter har begynt å jobbe med. Man kan tenke etter om utveksling er viktig, og rett og slett lese litt om hva som kreves og hva utdanningen krever, sier karriereveileder Erna Synnøve Kjensjord.

Kanskje sitter noen med panikken i halsen fordi man ikke har bestemt seg. I morgen skal søknaden sendes inn, og det føles kanskje som om man skal bestemme hele livsløpet sitt. Men ikke fortvil, er rådet fra karriereveilderen. Du har fortsatt tid til å tenk deg om.

– Du kan sette opp ti ulike studieprogram på Samordna opptak, så kan man omprioritere helt fram til 1. juli. Da har man et utgangspunkt, så kan man bruke litt tid på å finne det som skal stå øverst på listen, sier hun.

Ifølge Kjensjord er det mange som er usikre, og mange går nok rundt med en følelse av at alle andre vet hva de vil. Mange ombestemmer seg i løpet av studieløpet, og det er lov.

– Jeg tror alltid at det har vært vanskelig å finne ut hvor man vil i livet, det er ikke noe lett spørsmål. Men jeg tror at mange unge i dag kjenner på et visst press i media er det mange meningsbærere som er tydelige på hva som er lurt å velge, og så engasjerer foreldrene seg mer i barnas valg, både på godt og vondt, mener Kjensjord.

For spørsmål om yrkesvalg og studier kan man ta kontakt med både studieveiledere eller karrieresenteret på UIA. I Kristiansand finnes Karriere Kristiansand, en tjeneste som skal hjelpe og veilede. Det er ikke lett, og ifølge Kjensjord er folk mer usikre enn de var før.

– Det er flere enn før som lurer på dette med jobbmuligheter, og hvilke studier som er de tryggeste å velge. Med det utgangspunktet svarer vi at vi kommer til å få et stort behov for sykepleiere, lærere og barnehagelærere fremover, forteller karriereveilederen.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/258940617″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]