KRS247.no

Henter værvarsel...

– Legemiddelmangel er et globalt problem

Hittil i år har 118 legemidler manglet i hyllene til apotekene over hele landet, også her på Sørlandet. Apotekforeningen mener legemiddelmangelen ikke bare gjelder Norge.

– Vi mener at det ikke er profitt som er hovedårsaken til at det er mangel på legemidler her i landet, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen til KRS247.

Kommunikasjonssjef Jostein Soldal (Foto: Apotekforeningen/Jens Sølvberg)

Kommunikasjonssjef Jostein Soldal (Foto: Apotekforeningen/Jens Sølvberg)

Han er dermed uenig med medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, som sier til VG at grossistene er fristet til å ta legemiddelpakninger som skulle selges i Norge og sende dem videre til andre land for å få større fortjeneste.

– Det er en global mangel på virkestoffene som finnes i flere av de 118 legemidlene som VG listet opp, sier Soldal, som er sitert i avisen på at de prøver å gjøre det de kan for å finne gode løsninger for alle parter.

– I mange tilfeller så innebærer det å bytte til tilsvarende eller lignende legemidler. Det er sånn som apotekene ikke gjør uten at legemiddelverket har godkjent det. Og det må skje i samråd med legen som har skrevet ut resept på det produktet som det dessverre er mangel på. I andre tilfeller så kan det være mulig å skaffe lignende eller like legemidler fra andre land. Det kalles å parallellimportere. Da vil pasientene oppleve at pakningen er på et annet språk og at man må få lagt ved en lapp med den norske bruksanvisningen. Der er de norske grossistene gode, men det er begrenset på grunn av mangelen, forklarer Jostein Soldal.

Hva mener dere må til for å snu utviklingen?
– Dette er et globalt problem og en utfordring som vi ser i veldig mange land. Det henger blant annet sammen med at det blir færre produsenter og det fører til at produksjonslinjene blir mer utsatt. Myndighetene har vurdert løsninger som innebærer beredskapslagre på de viktigste og mest kritiske sykehuslegemidlene. Det er nok en vei man må gå videre, avslutter Soldal.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/231336922″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]