KRS247.no

Henter værvarsel...

I sentrum står et menneske

For spesialinviterte gjester betyr Blå Kors sin julefest, så mye mer en middag, gaver, fest og vakker sang.

– For meg har Blå Kors og slike arrangementer vært en viktig hjelper ut av uføret, sier Torstein Elefsen, som har flere år som alkoholmisbruker bak seg.

Det er like før kalenderen bikker desember og Blå Kors sitt årlige julebord, med nesten 200 inviterte gjester, er i gang.

Torstein Elefsen er utplassert i Blå Kors, og nå vil han gi videre noe av den samme hjelpen, som han en gang fikk.

Vil gi tilbake
– Mitt hjerte brenner for å gjøre ting for andre mennesker. Det er en glede å komme hit på jobb hver dag.

Etter flere år som tung heroinist, med tid i fengsel og et liv som gatebeboer, kom Cato Wiig også inn til Blå Kors via rusbehandling på Loland behandlingssenter. Han hadde et behov for å gi noe tilbake til samfunnet.

– Måten jeg ble tatt imot hos Blå Kors hadde jeg aldri opplevd før. Jeg ble vist tillit. Derfor fortsetter jeg å være her. Jeg har fått orden på livet mitt. Nå må jeg gi noe tilbake, sier Cato.

Torstein Elefsen, Knut Are Jølstad og Cato Wiig skal alle bidra til å gi en gruppe mennesker en av de mest tiltrengte kveldene deres liv.

Prominent underholdning
Mens Torstein Sødal, Maria Arredondo og Martin Halla gjør seg klar for å synge julen inn, løper det folk rundt og sørger for at det blir en verdig helaften for alle inviterte.

Under julefesten hos Blå Kors samles forskjellige mennesker med ulike skjebner til felleskap, glede og varme. Skikkelig julemiddag, julesanger, konsert med nasjonale artister og en pose med julegaver er det de inviterte får med seg en slik kveld.

Slike tilstelninger blir også godt mottatt fra de som ikke selv deltar. Leder av Posebyen Frivillighetssentral Knut Are Jølstad blir rørt av støtten de opplever.

”Halve byen” hjelper
– Det er oppsiktsvekkende å se hvor stor støtte vi som er aktører i denne ”bransjen” får fra næringslivet og privatpersoner i byen. Det er så overveldende å se at folk bryr seg og virkelig setter pris på vår virksomhet.

Torstein stemmer i.

– Det føles jo som om halve byen har ”heve sæ rondt” og hjulpet oss med varer, maten, sponsing gjennom at folk har kjøpt plasser og så gitt de vekk til brukerne. Det er helt utrolig det byen har gjort for oss her.

– Det var det godt du sa! Det betyr mye for helårsdriften vår at folk i byen støtter oss så godt som de gjør. Knut Are kan ikke understreke betydningen av den hjelpen med tykk nok strek.

Både Cato og Torstein har lenge ønsket å kunne gi noe tilbake til samfunnet. Begge stiller gladelig opp som hjelpere på julefeiringen hos Blå Kors. Cato har vært på lignende tilstelninger i Telemark. – Å komme inn på et sånt sted hvor det er varmt og godt og man føler man blir sett og tatt vare på, det gjør noe med en.

I år er Torstein vertskap, men han har selv blitt invitert som gjest til en slik tilstelning, hvor det diskes opp til samvær og julestemning.

– Hvordan opplever du å komme inn i et arrangement av denne typen?

­Ensom juleaften
– Jeg har opplevd å sitte alene på institusjon på julaften. Det å få levere inn et ”ja” på en invitasjon til samlinger som dette er en skikkelig vitamininnsprøytning. Dette er en ren tilfriskning. Jula kan være så beintøff.

Da julefesten startet i Storsalen i Gyldenløvesgate, var salen stappfull. 180 forventningsfulle gjester hadde benket seg til nydelig dekkede bord.

På forhånd hadde et stort antall frivillige pyntet og ordnet for å sikre at det ble en god fest og mye å glede seg over for gjestene.