Besøkshunder er Vest Agder Røde Kors sitt nye satsingsprosjekt. Hundene skal glede beboere i institusjoner og ensomme eldre i private hjem.
– Det at man både får besøk av en besøksvenn som også har med seg menneskets beste venn, det er ett fantastisk tilbud som settes veldig stor pris på blant de eldre. Mange av dem vi besøker har hatt hund i mange år, og man ser gleden i ansiktet deres når de kan se på hunden, holde den, lukte på den og vise omsorg for den, sier Hege Skomedal. Hun er leder av omsorgsrådet i Vest-Agder Røde Kors.
”Besøksvenn med hund” er en utvidelse av Røde Kors sin eksisterende besøkstjeneste.
Forskning viser at nærkontakt med dyr har en helsemessig positiv effekt på mennesker, både fysisk og psykisk. I tillegg til å redusere stress, senke blodtrykk og motvirke depresjon, kan nærkontakt med dyr dekke enkeltpersoners behov for varme, kos og omsorg. Det kan bedre humøret og gi glede i hverdagen til mennesker som trenger det.
Ikke alle hunder kan være besøkshund. Hunder har ulikt lynne, og man må ha hunder man her helt sikre på. Hege Skomedal er veldig klar på at hundene må kurses for å kunne være besøkshund.
– Det blir foretatt en streng utvelgelse. Vi startet opplæring av de første hundene i mai og juni i fjor, og i april i år var hundene klare som besøkshunder. Vi møter hund og eier flere ganger for å observere dem sammen, og også hver for seg. Det foretas intervjuer, og vi gjør en mental test av hunden. De hundene som består den mentale testen skal da gjennom to helgekurs som en avsluttende eksamen. Ikke alle hundene består, men vi kan ikke ha ustabile hunder, så vi må være helt sikre.
Monica Wehus er er frivillig besøksvenn med hund. Tre ganger i måneden besøker hun eldre på institusjon og slike besøk gir henne veldig mye.
– Det er helt fantastisk å få være besøksvenn med hund. Det gir meg masse glede, og det er utrolig rørende.
Nesten hver gang jeg er på besøk, så skjer det rørende ting. Eldre som aldri har pratet begynner å snakke til hunden. Eldre som helst ikke vil opp av sengen kler på seg, og vil ut av sengen for å treffe hunden. Det er så rørende å oppleve slike ting, sier hun
Har du en firbent venn og ønsker å berike andre sin hverdag. Da trenger Røde Kors din frivillighet.
– Dersom du vil gjøre noe som er veldig positivt også for hunden din, så er det å være besøksvenn noe fint dere kan gjøre sammen. Mange mener nok at de ikke har tid, men det trenger ikke ta så mye av tiden din. Det kreves litt kurs, og opplæring, men ellers så binder du deg til å dra på besøk med hunden din tre ganger i måneden i to år, så da vet du hele tiden hva du har å forholde deg til, avslutter Hege Skomedal.