I helgen skal alle fugler små telles, og du kan være med på tellinga ved å registrere fuglene du ser i hagen eller nærområdet ditt. For niende gangen på rad arrangeres «Hagefugltellingen 2016». Målet er å få en oversikt over fuglebestanden, men minst like viktig er engasjementet for fuglekvitteret.
– Hvis man ser på mengden fuglemat som selges i Norge, så burde Norsk Orniotologisk Forening hatt minst en million medlemmer. Du skal lete lenge for å finne en bolig der det ikke er fôringsplass for fugl, sier zoolog Roar Solheim.
Og det er nettopp i din egen hage du skal telle. Hvor mange kjøttmeis ser du, hvor mange pilfinker lander på brettet ditt. Alt dette skal registreres for å drive en langsiktig overvåking av fuglene. I følge Solheim trenger du hverken å være fugleekspert for å registrere, eller for å nyte fuglelivet.
– Livet som finnes rundt oss betyr mye for mange. Du trenger ikke å kunne en eneste fugleart, men når de første begynner med vårlydene sine er de en del av hele vår opplevelse av vår. Hvis alle fuglene forsvant ville alle stoppet opp og tenkt at: «jøss, det var noe som skjedde, men hva var det egentlig?» sier Roar Solheim.
Roar Solheim er zoolog og redaktør i Fuglevennen, som gis ut av de som står bak fugletellingen, Norsk Orniotologisk Forening. Han svarer på spørsmål fra lesere, og mange har den siste tiden vært bekymret for fuglene. Det kan virke som det er mindre fugl.
– Særlig mai 2015 var veldig våt og kald. En del av meisene hadde problemer med å få fram unger, mange døde i reirene, rett og slett. Mange har allerede meldt inn at det er få meiser på fuglebrettet. Men nå får vi tellinger fra hele landet, så det blir et stort materiale. Da vil vi kunne se om det er en klar trend. For noen arter er det lett finne en forklaring, men hos andre arter er det vanskelig.
Hvis du kan tenke deg å bli med på tellingen må du notere alle fugler som blir sett på fuglebrettet og rundt fôringsplassen på en dag. Det skal noteres det høyeste antall man ser på en gang av hver fugleart. Ser man fugler som flyr over nærområdet, evt. andre observasjoner gjort under tellingen kan det også noteres. Det samme gjelder de pattedyr som måtte dukke opp, som blant annet ekorn og rådyr. Tellingen av fuglene skal legges inn på hjemmesiden til Fuglevennen.
Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/244205461″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]