KRS247.no

Henter værvarsel...

Hjelper flyktninger i Paris i romjula

Det legges ikke opp til shopping og champagne i Paris når Siri Onshus Glende og Arne Kristoffersen drar til Paris i romjulen. For tredje gang bruker de to lærerne ferien på å hjelpe noen av de som har det vanskeligst på kontinentet. 

Det hele begynte med bildet av den lille gutten Aylan, eller Alan som han nå kalles, som var skylt livløs i land i 2015.

– Det gjorde veldig inntrykk. Jeg synes vi har det så godt her at vi ikke kan la være å bry oss, sier Glende til KRS247.

De to kontaktet Røde Kors. Der fikk de se et kart der man kunne se hvor behovene var størst og flest. Valget falt på en grenseovergang ved Ungarn hvor situasjonen var prekær. Der trengtes det mat, klær og annet utstyr. De fylte en varebil med ting som trengtes, kjørte nedover kontinentet og leverte dette til de frivillige på stedet. Når det var gjort, fylte de bilen med matvarer og leverte på samme sted.

Det tok lang tid før barnet fikk roet seg, etter å ha blitt skilt fra familien etter en risikabel, våt og kald reise. | Foto: Privat

– Blir det gjort nok for menneskene som er på flukt?

– Nei, det blir det ikke, svarer Kristoffersen.

Han forteller videre at det heldigvis er veldig mange mennesker som bryr seg og organiserer seg.

Duoens andre tur gikk til Moria flyktningleir på Lesbos. Der gjorde mange mennesker og organisasjoner en formidabel innsats. Likevel var det kynismen hos enkelte som får det til å koke hos de to lærerne. De forteller om folk solgte billige, elendige telt for dyre penger – flere av teltene varte ikke én natt før de revnet. Det ble solgt mobilabonnementer fra stands med kyniske salgsteknikker som spilte på at du kunne få kontakt med dine kjære. De som var der med gode hensikter hadde heller ikke skyfri himmel.

– De ble litt motarbeidet av myndighetene, forteller han.

En av matkøene på Lesbos da Arne og Siri var der. | Foto: Privat

– Den organisasjonen vi jobba for på Moria fikk virkelig ting til å fungere. De hadde døgnåpent telt med mat og drikke, de hadde legetelt, de hadde avtaler med lokale bønder om ved til fyring og de hadde vann. Så fikk de beskjed rett etter at vi var der at de måtte pakke sammen, sier Glende.

Det var flere store hjelpeorganisasjoner på stedet for å bedrive hjelpearbeid. Det var derfor nokså demotiverende for de to lærerne å se hvor dårlig samarbeidet mellom disse organisasjonene var til tider.

I år skal de to ut og reise igjen. Denne gangen skal duoen til Paris for å hjelpe en organisasjon som hjelper flyktninger som er på flukt i den franske hovedstaden. De flyktet fra hjemlandet, men nå flykter de fra politiet i Paris. Derfor er de reisende hjelperne innstilt på å måtte gjøre mye arbeid på nattestid. De kan ikke slå opp telt, siden politiet da raskt er på pletten og river teltleire som dannes. Det er meldt seks minusgrader om nettene i Paris i romjulen, og planen er å få levert varme klær og værbestandige soveposer til de trengende.

Hør hele intervjuet i spilleren under.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/299283589″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Hvis du vil støtte de to med penger som skal gå uavkortet til hjelpearbeidet, så Vipps til 48 00 65 74 eller send til kontonummer 1280.10.68640.