KRS247.no

Henter værvarsel...

Heder til kvinner i politiet

Fredag stilte seks medlemmer fra agderpolitiets kvinnenett i uniform for å gjøre ære på Norges første politikvinne.

Nettverksgruppa Mathildes Efterfølgere var invitert av ordfører Arvid Grundekjøn for å innvie beredskapsrommet i kjelleren til Rådhuskvartalet. Der er alle de åtte rommene oppkalt etter foregangskvinner med tilknytning til Sørlandet.

Anne Margrethe Ruud er leder for Mathildes Efterfølgere:

– En del av de tjenestekvinnene som jobber ved Agder politidistrikt har og på sin måte vært pionerer: Vi har kommet inn på nye arbeidsområder, vi er i utrykningsenheten, vi har kvinner som overbetjenter og etterforskere. Vi har kvinner på alle områder i Agder politidistrikt i dag, og vi har en kvinnelig politimester, forteller Ruud, som selv er lensmann i Lyngdal og leder for driftsenhet Vest.

Bystyrerepresentant Harald Sødal var formann i navnekomitéen som foreslo å gi rommene navn etter kvinnelige pionerer:

Mathilde Henriksen var Norges første politikvinne i 1910. Foto :AK Danielsen

Mathilde Henriksen var Norges første politikvinne i 1910. Foto :AK Danielsen

– Vi tok fram kvinner som historikerne har glemt å omtale, men som likevel var pionérer på hvert sitt felt. Disse møterommene her nede i kjelleren er offentlige, de som folk fra byen kommer og har møter i. Det et er stadig møter her nede, ser Harald Sødal.

 

Dermed er det flere som får vite hvem Mathilde Henriksen var. Hun ble ansatt i Kristiansands politi i 1910, med spesielt ansvar for svakere stilte kvinner og barn. Da hun ble oppsagt på grunn av anklager om usedelige forhold, gikk hun til rettsak for å få stillingen tilbake.

– Hun stod i det og fikk jobben tilbake. Så det var en staut og stolt kvinne, forteller Anne Margrethe Ruud.

Over hundre år etter er kvinneandelen på 36 prosent i Agderpolitiet, i tjeneste som politibetjent er den bare på 22 prosent. Lensmann Ruud er opptatt av å få flere kvinner i tjeneste.

– Vi er opptatt av det og jeg er opptatt av det. I 2005 var det på kun 13 prosent så det har jo vært en stigning og det blir bedre og bedre. Vi har mange kvinnelige søkere. Ved Lyngdal lennsmannskontor er det faktisk fem av åtte polititjenestepersoner  som er kvinner. Jeg tror det er balansen, at både menn og kvinner er representert som er det beste. Vi har en vei å gå i forhold til kvinnelige politibetjenter, avslutter lederen for Mathildes Efterfølgere i 2015.

Hør radioinnslag her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/198100033″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]