KRS247.no

Henter værvarsel...

Håper Sørlandet siteres hele verden over

Når Teknova tildeles mellom 15 og 20 millioner kroner for å lede et forskningsprosjekt innen metallurgi-bransjen, håper sjefsforsker hos Teknova, Svenn Anton Halvorsen, at prosjektet skaper ringvirkninger i en hel bransje.

Forskningssjef Svenn Anton Halvorsen. | Foto Glenn Th. Faannessen

Forskningssjef Svenn Anton Halvorsen. | Foto Glenn Th. Faannessen

– Det er klart at noe helt banebrytende er det ingen som tror at det blir, men forskning er som oftest stein på stein og å underbygge det vi har ant og visst fra før av. Likevel er dette et prosjekt som vi håper og tror kan gi resultater som kan brukes verden over, forteller Halvorsen til KRS247.

Planen er å se nærmere på prosesser som drives i regi Alcoa, Elkem og Eramet. I tillegg er flere fagmiljøer koblet inn i prosjektet. NTNU, Oxford-universitetet og universitetet i Santiago de Compostela i Spania. Det er kompliserte prosesser som skal studeres og forbedres.

– Det er en industri som drives veldig avansert, selv om den startet nokså enkelt. Vi har temperaturer på godt over 1000 grader. Stikker du noe inn i en slik ovn, får man som regel noe helt annet. Det er et aggressivt kjemisk miljø på de temperaturene, og vi mangler en solid teoretisk forståelse for det som skjer på noen punkter i noen prosesser, sier Halvorsen.

Prosjektet vil først og fremst basere seg på matematikk og prosessforståelse, for å bruke penger på faktiske smelteovner vil innebære potensielt store tap for bedriftene i prosjektet.

– Gjør du den rette feilen, er alle pengene brukt opp veldig fort, ler sjefsforskeren.

Hør hele intervjuet her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/209515745″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]