KRS247.no

Henter værvarsel...

Han har landets minste brannbil i garasjen

Søgnes nye brannbil er trolig en av landets minste med en lengde på bare fem meter. Brannmesteren tror kjøretøyet kan utgjøre en stor avgjørende forskjell på liv eller død.

– Vi er veldig stolte av den nye brannbilen vår, forteller Enok Enoksen, brannmester og stasjonssjef for Søgne brannstasjon.

Bilen, en Volkswagen Amarok med overbygg, er vanligvis en femseters personbil. Den ble levert i desember i fjor til Kristiansandsregionen Brann og Redning IKS for plassering på stasjonen i Søgne.

Den nye brannbilen kan bety forskjell på liv og død, mener brannsjef Enok Enoksen i Søgne. (Foto: Casper Lehland)

Den nye brannbilen kan bety forskjell på liv og død, mener brannsjef Enok Enoksen i Søgne. (Foto: Casper Lehland)

– Vi har utstyrt den med slukkeanlegg, vanntank og skumannlegg. Den har hjertestarter, oksygenutstyr og en liten stige. Den har det meste en vanlig stor brannbil har, bare i miniatyr, forteller Enoksen.

Tidligere hadde utrykningslederne ved brannstasjonen en ordinær personbil til bruk i tjeneste.

Tar brannbilen med seg hjem
Brannvesenet i Søgne benytter seg av deltidsansatte, og det betyr at dersom det skjer noe stort må brannmannskapene kjøre fra egen bolig til stasjonen, før de kan rykke ut. Med en mini-brannbil kan utrykningslederne ta med seg bilen hjem, og dermed rykke ut raskere.

– Vi kaller bilen en fremskutt enhet. Mens de andre deltidsansatte går hjem til sitt eller på jobb, så har vi utrykningsledere denne bilen innenfor rekkevidde til enhver tid. Det betyr i praksis at når alarmen går, så kan utrykningslederen kjøre rett til skadestedet. De øvrige mannskaper må inn på brannstasjonen, kle seg og kjøre opp med den store brannbilen, forteller brannsjefen.

Foto: Egenes Brannteknikk

Foto: Egenes Brannteknikk

– Når mannskapene da kommer frem har utrykningslederen klart å kartlegge og begynt arbeidet som skal gjøres, slik at de øvrige mannskapene kan komme i gang raskere.

Fornøyd
Enoksen opplyser at den lille brannbilen kan være på skadestedet 6-8 minutter før de øvrige mannskapene. Han har selv fått testet bilen ved flere annledninger, og er veldig fornøyd med hvordan løsningen fungerer i praksis. Nå anbefaler han andre brannstasjoner å ta i bruk samme type kjøretøy, for å minske skadeutfallet.

– Brannvesenet i Søgne er de første til å ta i bruk et slikt kjøretøy med den type utstyr. Vi møtte litt motstand fra et konservativt brann-Norge i starten, men nå tror jeg flere ser nytte av den lille brannbilen vår, smiler stasjonssjefen.

Det er Flekkefjord-bedriften, Egenes Brannteknikk, som har levert bilen.