KRS247.no

Henter værvarsel...

– De gikk i klappsalver fra politikammeret til kjerka

Klokken 16.40, den 7. mai 1945, offentliggjør avisen Fædrelandsvennen den historiske meldingen om at tyskerne har kapitulert i Europa. Dagen etter, kan jubelen virkelig slippes løs. Tyskerne kapitulerer i Norge og folk i Kristiansand feirer begivenheten med et folkeliv som byen ikke har sett siden 1905.

Arne Eilertsen var åtte år og gikk i første klasse da krigen kom til Kristiansand. Eilertsen vokste opp i nedre del av Tordenskjoldsgate, det kvartalet som på folkemunne ble kalt for Persillestredet fordi det lå like ved Gartnerløkka.

Som 12 åring ble han fengslet i tre dager på Arkivet på grunn av to anmeldelser for mattyverier fra nazistene og for å ha oppdaget et transittsted for de som måtte rømme til Sverige under krigen, uten å si ifra om funnet til nazistene. Arne Eilertsen jobber nå gratis for Stiftelsen Arkivet og som et tidsvitne og historiker.

I dette opptaket gjort i 2009 hører du hans opplevelse av frigjøringsdagen 8. mai 1945 i Kristiansand:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/204487073″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]