Annonse

– De gikk i klappsalver fra politikammeret til kjerka


Foto: Stiftelsen Arkivet

Klokken 16.40, den 7. mai 1945, offentliggjør avisen Fædrelandsvennen den historiske meldingen om at tyskerne har kapitulert i Europa. Dagen etter, kan jubelen virkelig slippes løs. Tyskerne kapitulerer i Norge og folk i Kristiansand feirer begivenheten med et folkeliv som byen ikke har sett siden 1905.

Arne Eilertsen var åtte år og gikk i første klasse da krigen kom til Kristiansand. Eilertsen vokste opp i nedre del av Tordenskjoldsgate, det kvartalet som på folkemunne ble kalt for Persillestredet fordi det lå like ved Gartnerløkka.

Som 12 åring ble han fengslet i tre dager på Arkivet på grunn av to anmeldelser for mattyverier fra nazistene og for å ha oppdaget et transittsted for de som måtte rømme til Sverige under krigen, uten å si ifra om funnet til nazistene. Arne Eilertsen jobber nå gratis for Stiftelsen Arkivet og som et tidsvitne og historiker.

I dette opptaket gjort i 2009 hører du hans opplevelse av frigjøringsdagen 8. mai 1945 i Kristiansand:

 
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer