Annonse

Forsvinner det politiske høyre-venstre?


Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus. | Foto: Glenn Th. Faannessen

Når vanskelige spørsmål kommer opp, og stadig flere og flere rettigheter blir sikret til flere og flere mennesker, kan det se ut som om den tradisjonelle måten å «måle» politikk er utdatert. Det er ikke lenger mulig å måle politiske partier utfra den gode gamle høyre/venstre-aksen. Det mener politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus.

– Enkelte spørsmål er kompliserte og passer ikke inn i «fortidens mønstre» i forhold til hva som er likestilling, hva som er universelle rettigheter og hva som ikke er det. Der lever flere partier når den nye verden kommer inn og treffer gamle konfliktlinjer så passer ikke de gamle kartene lenger, sier Udjus til KRs247.

Etter å ha bevitnet landsmøtene til både SV og Høyre, ser redaktøren flere tegn til at ideologien ikke lenger strekker til som styringsmekanisme i partiene. Særlig Høyres landsmøte, der barnetrygd og kontantstøtte ble stridstema, viste hvilken vei det går. Debatten startet med Unge Høyre som lurte på hvem som egentlig skulle ha ansvaret for barnas oppvekst. Skal staten stå for mesteparten av oppfostringen av barn, eller skal familiene ta mer ansvar?

– Harald Furre og flere andre sørlendinger var blant de som ville skrote kontantstøtten og ville fjerne barnetrygden, og heller gi gratis barnehage og SFO. Ideologien under der er jo at staten plutelig og fellesskapet overtar stadig større del av oppveksten av barna våre. Er det tradisjonell Høyrepolitikk eller er det noe annet?

Diskusjonen endte med at Kåre Willoch talte til fordel for barnetrygden og kontantstøtten, og da var saken biff.

Hør Udjus’ mening om SVs landsmøte i denne sammenhengen, og resten av intervjuet i lydspilleren.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer