KRS247.no

Henter værvarsel...

– For å lykkes må man finne et problem

Fem ungdommer i andre klasse på videregående har i løpet av ett år stablet en bedrift på bena. Gjennom et valgfag på skolen har de jobbet sammen for å utvikle en idè og en bedrift. Nå er tiden kommet for å avvikle driften, for så å starte på nytt neste år. 

– Vi har jo skapt dette, så det er litt vemodig å avslutte det. Det har vært veldig gøy, og vi har lært veldig mye. Til neste år skal vi starte opp igjen, sier Sondre Salbu.

Han er en av de fem ungdommene som denne morgenen kom på besøk i morgensendingen på Radio Sør. Ulrik Vestøl Olsen, Ingvild Stensland, Sondre Salbu, Alvin Onsrud og Sander Egerhei, i Bio Zip UB har brukt et år på å jobbe med et produkt, som en del av et fag som heter «Entreprenørskap og bedriftsutvikling».

– Vi har utviklet en bionedbrytbar ziplock-pose, som man kan bruke til for eksempel matavfall. Man bruker altfor mye plast i dagens samfunn, og vi vil være med på å kutte ned forbruket av plast, sier Ingvild.

For noen dager siden deltok de på en fylkesmesse for ungdomsbedrifter, som blir arrangert av «Ungt Entreprenørskap Agder». EasyBake UB fra Lister videregående skole, avdeling Flekkefjord ble beste ungdomsbedrift fra Vest-Agder. De skal nå representere Agderfylkene under NM for Ungdomsbedrifter på Norges Varemesse i april. Ungdommene i studio kom på tredje plass i kategorien for beste HR-bedrift, og er svært fornøyde med det. Og de er klare på hva som skal til for å lykkes.

– Man må jo starte med idèmyldring, og så finne et problem. Det man vil selge er jo ikke en idè, men en løsning på et problem som allerede er der, sier Alvin.

Nå skal de altså avvikle driften, det er en del av lærdommen de skal ta med seg videre. Fire av dem skal ta valgfaget også til neste år. Da skal de igjen starte en ny bedrift, og tar med seg erfaringene videre.

– Det har vært veldig gøy dette året her. Vi har jobbet mye med trivsel, og vi er veldig gode til å samarbeide, sier Sander.

Trivsel og samarbeid er ifølge ungdommene viktige nøkler til å lykkes, i tillegg til det å ha en god idè.

– Vi har hatt diskusjoner, men det løser seg alltid, sier Ingvild.

– Så har vi jo forskjellige roller, og vi har utfylt hverandre veldig godt, sier Ulrik.

Hør hele intervjuet med elevene her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/252145967″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]