KRS247.no

Henter værvarsel...

Fire drinker på åtte minutter

Søndag skal 13 bartendere fra Sørlandet konkurrere på Frk. Larsen for fem plasser i NM i bartending. Kvalifiseringen gjennomføres ved at bartenderne lager 4 eksemplarer av drinken sin på 8 minutter. Lars Christian Hillestad er med å arrangere kvalifiseringen, og en av de som skal delta.

Seksjon Sørlandet i bartending ble startet i 1982 og kvalifiseringen har vært arrangert årlig siden da. Deltakerne er nødt til å være medlem av Norsk Bartender Forening, men Hillestad informerer om at kravene ikke er store for foreningen.

– Bartendere med interesse kommer inn. Vi er ikke noen sånn vanskelig eller elitisk organisasjon, vi vil ha med flest mulig fra utelivsbransjen.

Deltakerne er nødt til å ha en egen original oppskrift på en drink som følger kvalifiseringens tema. Årets kvalifisering har temaet «nordisk», altså må drinken gjennom en historie eller ved bruk av ingredienser kunne kobles opp mot dette temaet. En av ingrediensene i drinken er nødt til å være et produkt fra sponsorene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

image

Foto: Helene Eriksen

Nye regler
Reglene har endret seg siden fjorårets kvalifisering. Da var det blant annet begrensning på hvor mye alkohol drinken kunne inneholde og på at ingrediensene skulle være tilgjengelige på Vinmonopolet, dette er ikke lenger noen av kravene.

– Det var mye begrensninger som kveler kreativiteten litt. Det var grunnen til at vi ville ha nye regler. Vi vil ha full kreativitet slik at man kan vise seg fra sin beste side, og virkelig komme opp med noe spennende og nytenkende. Det er mye morsommere å stille i en konkurranse med noe du lagt mye flid i, enn noe du bare har satt sammen fordi du måtte tilpasse deg noen regler, sier Hillestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

image

Foto: Helene Eriksen

Bedømming 
Før het det norgesmesterskap i cocktail, men nå heter det norgesmesterskap for bartendere. I år blir hver kandidat vurdert underveis mens de blander drinkene til de tre dommerne. De tidligere reglene var slik at det ble holdt en lukket bedømming, hvor dommerne skulle vurdere drinken uten å vite hvem som var bartenderen. Hillestad fornøyd med denne endringen.

– Du settes i en sånn situasjon du faktisk har på jobb, hvor du prater litt med kundene. Forhåpentligvis vil jo dette gi litt plusspoeng til dem som gjør en veldig god jobb. Jeg vil påstå at en drink smaker bedre om du har en bartender som forteller deg litt om hva som settes i drinken og snakker litt med deg på veien, enn om du bare får et glass foran deg. Det er det vi egentlig lever av, å selge historier og komme i prat med mennesker.

50 prosent av bedømmingen går på selve drinken, innenfor dette utgjør smaken halvparten og den andre halvparten går på førsteinntrykk, utseende og aroma. De andre 50 prosentene går på hvordan du jobber med drinken. Altså kunnskap om varer, historien bak drinken, hvordan drinken holder seg til temaet og den tekniske gjennomførelsen.

De fem bartenderne som får plassene skal videre til NM i Trondheim 6-8. mars.

image

Foto: Helene Eriksen