KRS247.no

Henter værvarsel...

Filmanmeldelse – What We Do in the Shadows

Det er ikke så ofte New Zealandske filmer dukker opp på kino her til lands. Strengt tatt er vel landet egentlig mest kjent for å være film-location for Peter Jacksons to trilogi-mesterverk Lord of the Rings og The Hobbit. Men sannelig har landet også en egen blomstrende filmindustri som kan glede oss kinoelskere her på andre siden av kloden.

What We Do In the Shadows er noe så sjelden som en mockumentary, eller fjolle-dokumentar som det vel kan kalles på norsk, om vampyrer. Midt i Wellington har nemlig 4 vaskeekte vampyrer slått seg til i et litt annerledes kollektiv. Viago (Taika Waititi), en fjong og dekadent renessansevampyr på 168 år, er lederen for gjengen, eller i alle fall den mest utadvente av dem, og den som har invitert med seg et kamerateam for å vise hvordan det er å være vampyr i Wellington. Med seg i kollektivet har Deacon (Jonathan Brugh), en noe yngre og mer hissig vampyr, den 800 år gamle tortur-elskende klassiske vampyren Vlad (Jemaine Clement), og i kjelleren lusker den over 8.000 år gamle Petyr (Ben Fransham) som alle egentlig er litt redd for.
De tre hovedvampyrene har alle sine utfordringer, og sliter med å finne seg helt til rette i det moderne samfunnet de forsøker å være en del av. For det er ikke lett å være vampyr og ikke slippe inn på de hippeste utestedene fordi du ikke blir invitert inn. Ei heller er det så lett å finne villige personer som har lyst til å bli spist opp. Derfor har de noen heller uortodokse metoder for å lure folk på middagsbesøk, hvor gjestene er hovedretten.

What We Do in the Shadows er en skikkelig morsom film. I alle fall om du liker vampyrfilmer. Det er litt blod og griseri opptil flere ganger i filmen, og sarte sjeler kan nok finne det noe i overkant grotesk. Men fjolledokumentarer skal jo være sånn, litt på kanten og samtidig gjøre narr av seg selv og historien de forteller. Denne filmen er en ganske lavbudsjett produksjon, men takket være Jemaine Clemment og Taika Waititi sine særdeles morsomme ideer har det blitt en latterlig god film. Den gjør narr av både seg selv og en god del andre vampyrfilmer, samtidig som den frisker opp hele vampyr-myten på en lettbeint og herlig måte.

Det er litt vanskelig å forklare helt hva filmen egentlig handler om, for den er så innholdsrik og underholdende, samtidig som den er blottet for fornuftig innhold. Det må bare oppleves. Du får møte både vampyrer og varulver i skjønn forening, og det er fascinerende hvordan helt vanlige ting for oss vanlig dødlige blir kjempeproblemer for de udøde. Så skal du ha deg en (u)hyggelig tur på kino hvor du kan le og kose deg er dette absolutt det rette valget.
Tilhengere av Flight of the Concords vil kjenne igjen noe av den lette og til tider naïve humoren derfra. Mye fordi Jemaine Clement har vært med å skrive manus til denne filmen også. Reklamefilmen skryter av at dette er en særdeles morsom film, og det har den faktisk rett i. Absolutt en vinner dersom du vil ha en god kinokveld og kose deg med lettbeint og morsom underholdning.