KRS247.no

Henter værvarsel...

Får kraftig kritikk etter ulovlig demonstrasjon

Medlemmer av den nynazistiske gruppen «Den nordiske motstandsbevegelsen» demonstrerte i ettermiddag ulovlig i Markens gate. De ønsket å demonstrere «mot homolobbyen», men de rundt 60 til 70 som deltok, ble ikke stoppet av politiet. Det vil bli tatt opp på Stortinget.

– Jeg merker jeg blir opprørt når barn og unge må bøye hodet under et nazi-flagg for å komme seg forbi, sier Venstre-politiker Petter N. Toldnæs om demonstrasjonen til NRK Sørlandet.

Han er stortingskandidat for Venstre i både Aust- og Vest-Agder og ønsker en redegjørelse fra justisministeren på hvorfor de ikke grep inn da nynazistene demonstrerte.

– De har ikke søkt om å holde demonstrasjonen, sier fungerende stabssjef i Agder-politiet Bård Austad.

Austad sier også at de fant det hensiktsmessig å la den gå.

– Den forløp rolig og vi har hatt ganske god kontroll. Vi hadde fryktet bråk og vold. Vi mener det var bedre å holde kontroll med dem enn å stoppe dem. Det var den beste måten å sikre at det ikke ble konfrontasjon og voldsutøvelse, sier stabssjefen.

Også kommunen reagerer på politiets oppførsel mot demonstrasjonen.

– Jeg ble ganske skjelven. Jeg oppfatter det som en garde av svenske nazister som blokkerer hovedgata midt i turistsesongen, og politiet viser ingen vilje til å stoppe dem. Forbipasserende måtte bøye hodene under naziflagg for å komme forbi, og jeg nekter å bøye hodet for nazister, sier leder i kulturstyret i Kristiansand, Terje Næss, til Fædrelandsvennen.

Sosialistisk Venstreparti markerte sin motstand mot demonstrasjonen ved å heise regnbueflagget. Det gjorde også Chantal Smeland og Una Upsal, som tok med seg flagget til Markens i Kristiansand i dag.