Annonse

Får kraftig kritikk etter ulovlig demonstrasjon


Arkivfoto: Pål Lomeland

Medlemmer av den nynazistiske gruppen «Den nordiske motstandsbevegelsen» demonstrerte i ettermiddag ulovlig i Markens gate. De ønsket å demonstrere «mot homolobbyen», men de rundt 60 til 70 som deltok, ble ikke stoppet av politiet. Det vil bli tatt opp på Stortinget.

– Jeg merker jeg blir opprørt når barn og unge må bøye hodet under et nazi-flagg for å komme seg forbi, sier Venstre-politiker Petter N. Toldnæs om demonstrasjonen til NRK Sørlandet.

Han er stortingskandidat for Venstre i både Aust- og Vest-Agder og ønsker en redegjørelse fra justisministeren på hvorfor de ikke grep inn da nynazistene demonstrerte.

– De har ikke søkt om å holde demonstrasjonen, sier fungerende stabssjef i Agder-politiet Bård Austad.

Austad sier også at de fant det hensiktsmessig å la den gå.

– Den forløp rolig og vi har hatt ganske god kontroll. Vi hadde fryktet bråk og vold. Vi mener det var bedre å holde kontroll med dem enn å stoppe dem. Det var den beste måten å sikre at det ikke ble konfrontasjon og voldsutøvelse, sier stabssjefen.

Også kommunen reagerer på politiets oppførsel mot demonstrasjonen.

– Jeg ble ganske skjelven. Jeg oppfatter det som en garde av svenske nazister som blokkerer hovedgata midt i turistsesongen, og politiet viser ingen vilje til å stoppe dem. Forbipasserende måtte bøye hodene under naziflagg for å komme forbi, og jeg nekter å bøye hodet for nazister, sier leder i kulturstyret i Kristiansand, Terje Næss, til Fædrelandsvennen.

Sosialistisk Venstreparti markerte sin motstand mot demonstrasjonen ved å heise regnbueflagget. Det gjorde også Chantal Smeland og Una Upsal, som tok med seg flagget til Markens i Kristiansand i dag.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer