
Werner Øveråsen, feierinspektør i Kristiansandsregionen brann og redning
FOTO: Gjermund Håkonseth
Antall pipebranner har gått ned de siste årene. Årsaken er bedre ovner, mener brannvesenet. Sesongen for vedfyring er i gang. Nå håper brannvesenet at den positive statistikken fortsetter.
– Det har vel blitt litt mindre pipebranner, etter at de nye ovnene kom. Det skjer fortsatt, men det har blitt redusert, sier Werner Øveråsen, feierinspektør i Kristiansandsregionen brann og redning til KRS247.
– De nye ovnene får en tilførsel av frisk luft uansett om du stenger luftventilene, og dermed så hjelper det veldig på å stoppe brannen.
Det er rundt 40.000 skorsteiner og toppen 50 pipebranner i året, fortsetter Øveråsen.
– Når feieren er ute forklarer han om det er fare for pipebrann, men generelt har folk lite forståelse av hva som skjer ved en pipebrann.
Pipebrann oppstår ved at folk fyrer med våt ved, for liten trekk, eller begge deler. Dermed kommer det veggsot i skorsteinen og brann kan oppstå. Heldigvis fører svært få pipebranner til en stor husbrann.
– Dersom du har en vanlig vedovn, så stenger du ut alt trekk og lufttilførsel til skorsteinen og ringer brannvesenet. Har du peis lar du spjeldet stå åpent, og ringer brannvesenet.
Øveråsen kan fortelle at når brannvesenet ankommer en pipebrann, vil de ofte tømme salt i pipen for å dempe brannen og deretter feies den.
Hør hele saken her: