KRS247.no

Henter værvarsel...

Etterlyser lokale tiltak for over 2000 uten jobb

Det er nedgangstider i oljebransjen og på de siste ledighetstallene som ble lagt frem fra NAV viste over 4 prosent arbeidsledighet i Kristiansand og den nest høyeste ledigheten i landet for hele fylket. Både NAV, SV og flere tror denne lavkonjunkturen kan bli langvarig.

– Vi har nettopp snakket med NAV og de kunne fortelle at siden årsskiftet har 1900 fått beskjed om at de er uten arbeid innen utgangen av året. I tillegg har 260 fått permitteringsvarsel, sier Kirsti Bergstø fra Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget til KRS247.

Hun mener det er viktig å ruste seg for tiden som kommer siden situasjonen fortsatt vil være vanskelig i oljebransjen en god stund fremover.

– Det blir viktig å få på plass gode løsninger for de menneskene som blir uten jobb og lage gode overganger mellom oljeindustrien og den andre industrien som er her på Sørlandet. Så det som er viktig er et samarbeid, der de lokale aktørene får satt i gang tiltak og at vi på Stortinget bidrar med midler for omstilling og for å holde hjulene i gang. For det verste som kan skje, det er at folk blir gående i lang tid. Det er mennesker med høy kompetanse som trengs, men vi er nødt for å få de over i andre jobber, sier Bergstø.

Alf Holmelid, som står på sisteplass på SVs liste til kommunevalget i Kristiansand etterlyser en offensiv holdning blant lokalpolitikerne for å få frem lokale tiltak mot den økende arbeidsledigheten.

– Jeg har vært med på slike omstillingsprosesser tidligere, for eksempel Ericsson i Grimstad for noen år siden, og da var det mye større politisk engasjement for å løfte opp lokale tiltak. Det vi foreslår er å få på plass både en kortsiktig og en langsiktig tiltakspakke, sier Holmelid.

Han er overbevist om at omstillingsprosessen i oljebransjen er noe mer enn bare en konjunkturkrise.

– Jeg har jobbet i prosessindustrien der vi er vant til at ting går opp og ned over sykluser på tre til fem år. Men veldig mange økonomer og andre som ser på utviklingen mener at det vi ser i oljebransjen er begynnelsen på en strukturendring og ikke en konjunkturendring. Derfor er det viktig at vi tenker tilrettelegging for omstilling og vi er allerede for sent i gang med den, så vi må bare begynne, sier Alf Holmelid.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/223034194″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]