KRS247.no

Henter værvarsel...
Halloween er tiden for skumle kostymer. Foto: Marianne Furuberg

Er du klar for halloween?

På lørdag er det halloween. Har du fylt skapet med godterier og funnet kostyme?

Butikkene fylles med gresskar, hodeskaller, flaggermus og alle typer godteri. Folk flest har hørt om halloween, men det er ikke mange som vet hvorfor det er en høytid. Av ti spurte var det ingen som visste sikkert hva det er.

På Store norske leksikon står det blant annet at Halloween er natten før allehelgensdag, 1. november. Navnet er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, «Allhallows Eve». Halloweenfeiringen har røtter i den katolske allehelgensdagen. Den sterke dødssymbolikken i halloweenfeiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og teaterblod er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen, De dødes dag. Halloween fikk sitt store gjennombrudd i Norge rundt år 2000.

Pål Helsing sier kostymeproduktene kan variere veldig i kvalitet. Foto: Marianne Furuberg

Pål Helsing sier kostymeproduktene kan variere veldig i kvalitet. Foto: Marianne Furuberg

Barna går ofte fra dør til dør og sier knask eller knep. Dette er en tradisjon hentet fra USA der utkledde barn banker på dørene og sier «Trick or treat». I følge tradisjonen må man gi barna noe godteri, hvis ikke vil de gjøre ugagn. I de senere år har det blitt mer og mer vanlig for voksne å feire halloween, gjerne med et kostymeparty med grøssertema.

Det er ikke bare barna som kler seg ut rundt halloween. Flere utesteder i Kristiansand arrangerer halloweenfester, og noen steder vil beste kostyme kåres. Men man bør velge kostyme med omhu.

– Som alt annet er produktene av forskjellig kvalitet. Særlig produkter som skal i dirkete kontakt med huden bør man undersøke før man kjøper. Øyelinser, sminke og masker kan inneholde stoffer man kan få allergiske reaksjoner mot, opplyser Pål Helsing, daglig leder ved Kostymeparty.no.