KRS247.no

Henter værvarsel...

– En spesiell følelse å ikke lage flere aviser

14. desember markerte slutten på en epoke i Kristiansand. Etter ti år som gratis lokalavis ble den aller siste utgaven av Kristiansand Avis gitt ut til et femsifret antall husstander i Kristiansand og omegn. For redaktør Ole Gerhard Sørensen og de åtte andre i avisen, ble det en litt annen onsdag etter at avisen ble sendt i trykken.

– I går gikk vi ut og tok en bolle og drakk en kopp med kaffe, og satt og snakket litt, men det er jo veldig spesielt å ikke skulle planlegge flere aviser. Så tror jeg det blir enda mer spesielt på mandag når vi alle er samlet og vi normalt har de travleste dagene og skal avvikle og ikke produsere noe mer, forteller Sørensen til KRS247.

Det var i slutten av oktober at beskjeden kom om at Schibsted ville legge ned gratisavisen Kristiansand Avis innen utgangen av 2017 og nedgangen begynte for tre år siden.

– Det er jo det som er bakgrunnen på en måte at pilene har pekt feil vei og da vi kom til dette stadiget hvor det ble tatt opp på øverste hold i Schibsted, så er det jo tall det handler om og da måtte vi overbevise de om at vi klarte å på en måte snu den trenden, samtidig som Schibsted på en måte hadde sine prognoser for hvordan papiravismarkedet skal utvikle seg og det er ikke veldig optimistisk, så da ble det veldig vanskelig å komme med et regnestykke som de trodde på. Og hvis en kun skal se på harde tall, så er det jo vanskelig å si at en ikke kan forstå på en måte avgjørelsen fra et rent økonomisk perspektiv, men vi synes allikevel det er veldig trist og hadde ikke ventet det allikevel, sier redaktøren.

Når han blir bedt om å trekke frem sitt beste minne gjennom ti år med avisen, så nevner han tidspunktet de fikk en tilbakemelding på hvordan det egentlig stod til med Kristiansand Avis.

– Det var veldig stas den første tiden, spesielt da vi fikk de første ordentlige lesertallene og skjønte at det faktisk var veldig mange som leste oss. Vi har jo ikke noen abonnenter eller noe løssalg, vi ga bare ut avisa og hadde et inntrykk av at det var mange som syntes det var stas, men vi visste jo ikke. Så da vi fikk den beskjeden etter et halvt år om at det var 34.000 som leste oss, så var det en voldsom «boost» da som førte til en veldig optimisme, og det var litt gøy å være med på selv om det kom en finanskrise rett etterpå som knuste en del av de drømmene, sier Sørensen.

– Tror du det vil være liv laga for en tilsvarende gratis lokalavis i nærmeste fremtid?
– Jeg håper jo det egentlig at om det ikke er akkurat samme form som oss, hvor en kommer ut til så mange og som papir, men jeg håper jo at lokalaviser fortsatt kan leve. For jeg synes de har en viktig funksjon i samfunnet og mangfoldet blir mindre i Kristiansand. Vi har jo lokalradio og NRK Sørlandet som er her, men jeg vet jo at folk har satt pris på å ha en lokalavis. Så jeg ønsker en lokalavis velkommen. Det hadde jo vært gøy om noen hadde hatt lyst til å prøve, men da fokus på det redaksjonelle og ikke kun på salg, avslutter Ole Gerhard Sørensen som på nyåret begynner i sin nye jobb som mediesjef i IK Start.

Hør hele intervjuet her