KRS247.no

Henter værvarsel...

– En inspirasjon for oss alle

En fullstappet sal på Østsia satt musestille og fulgte med da Stephen Venables holdt sitt foredrag «30 år med alpine ekspedisjoner i dødens sone» hvor overskuddet går til Mountain People Nepal. Han synes det er viktig å ikke glemme at vårens jordskjelvkatastrofe fortsatt preger hverdagslivet til folket i Nepal.

– For oss her borte varer selve katastrofen bare et par uker, mens for de vil opprydningsarbeidet foregå i flere år fremover, sier Venables til KRS247.

Kristiansand var et av mange stopp på seminarturnéen som han gjør sammen med David Gurkan og Beni Rani Gahle som inneholder både historier om livet som fjellklatrer, men også hvordan livet er i Nepal akkurat nå sammenlignet med både før og under jordskjelvkatastrofen i april hvor over 7000 mistet livet.

Bjarte Vestøl (til venstre) og Stephen Venables (Foto: Alf Otto Fagermo)

Bjarte Vestøl (til venstre) og Stephen Venables (Foto: Alf Otto Fagermo)

– Jeg forteller om hvor gøy jeg har det som fjellklatrer. Jeg har drevet med dette nå siden 1971 og min jobb er å reise rundt og holde foredrag. Men jeg blir aldri helt kvitt den nysgjerrigheten til å utforske nye daler og fjell, sier Venables som ble den første brite som besteg den fryktede østsiden av Mount Everst uten hjelp av skjerpa eller ekstra oksygenforsyning i 1988.

Bjarte Vestøl som huset Venables under hans besøk i Kristiansand beskriver fjellklatreren som en stor inspirasjon, og det ikke bare for fjellklatrere.

– Det var veldig mye folk der fra helt nede i 8-10 årsalderen og helt opp til 70 årsalderen og alle fulgte med hele tiden. Det var også en som kom bort etter foredraget og spurte Stephen og Dave [Gurkan] om hvordan det var å bestige Mount Everst fordi han selv hadde planer om å gjøre det, sier Vestøl som nærmest garanterer at det vil bli et nytt besøk fra briten ved en senere anledning.

– Det er 11 år siden sist jeg besøkte Norge, så jeg håper det ikke blir så lenge til neste gang. Da håper jeg også at jeg kan komme til finere vær med sol og tørre klipper jeg kan bestige, sier Stephen Venables.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/224098127″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]