KRS247.no

Henter værvarsel...

Ekspert: – Bare et blaff

I forrige uke kunne vi lese om at en gruppe som kaller seg «Odins soldater» hadde etablert lokallag i Farsund og Kristiansand. Disse skal fungere som en slags privat natteravntjeneste og skal patruljere i gatene for å blant annet beskytte mot overgrep.

Øyvind Strømmen, som er journalist og forfatter bak blant annet boken om «Det mørke nettet» tror vi kommer til å merke lite til denne gruppen.

– Det er en høyreradikal bevegelse som ble startet i Finland av Mika Ranta, som er selverklært nasjonalist, altså nazist. Og det vi ser her i Norge at det er omtrent de samme folkene som melder seg inn i denne som i Pegida og Norwegian Defence League, sier Strømmen til KRS247.

Øyvind Strømmen (Foto: Cappelen/Damm)

Øyvind Strømmen (Foto: Cappelen/Damm)

Han ser klare likhetstrekk mellom gruppene og tror det hele dreier seg om et internettfenomen og en reaksjon på flere store saker, spesielt det som skjedde i Köln på nyttårsaften.

– Jeg ikke er noe grunn til bekymring og den største grunnen til dette er at det vil være et rent blaff, akkurat på samme måte som Pegida og Norwegian Defence League, sier Øyvind Strømmen som tror at dersom de skulle få på plass gatepatruljene, blir det først og fremst et ordensproblem.

– Men det kan også være et problem at folk med voldelige tendenser melder seg inn i sånne grupper, sier Strømmen.

Likevel tror han at det kommer til å bli ganske stille fra de om kort tid.

– Det som er typisk for sånne grupper ytterst på høyrekanten, er at de er veldig gode på selvskryt, men gjennomføringskraften er heller liten, sier Øyvind Strømmen.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/243848872″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]