Blasfemiparagrafen er fjernet fra norsk lov. Loven har vært relativt sovende de siste årene, men viserektor ved NLA Gimlekollen mener dette er det siste tegnet i rekken.
– Dette er en symbolsak i realiteten. Dette har ingen reell betydning. Jeg støtter at paragrafen er fjernet, fordi en sekulær stat er viktig i vårt samfunn. Det betyr ikke at et sekulært samfunn er normen, men en sekulær stat, understreker Lars Dahle.
– Er det vanskelig for de som har vokst opp med salmevers på skolebenken å innfinne seg med at kristendommen mister sin særstilling?
– Det vi har sett er en dramatisk utvikling, rent historisk. Vi har gått fra en monopolsituasjon til et vell av tilbydere av ideer «på torvet». Det oppleves nok som utfordrende for de med et langt perspektiv. Vi må ikke glemme hvor vi kom fra, og det finnes fremdeles noen særforhold i norsk lov. Den norske kirke, for eksempel.
– Tror du pendelen vil svinge tilbake igjen når det kommer til religionens plass i samfunnet generelt?
– Det kan vi se tendenser til, helt klart. Dessuten; økt mangfold gjør at vi stiller oss spørsmål om hva som faktisk skal være sekulært. Man kan være enig om en sekulær stat utfra et menneskerettsperspektiv. Derfra er det dog ikke noen nødvendighet å ha et sekulært samfunn. Vi må kunne kritisere og debattere hverandres livssyn kontinuerlig.
Hør hele intervjuet her.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/204189525″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]