KRS247.no

Henter værvarsel...

– Det handler ikke om rasisme

Man må tørre å snakke om kvinneundertrykking i minoritetsmiljøene i Norge. Det mener Minela Košuta, som  er en av hovedtalerne ved årets 8. mars-arrangement i Kilden i Kristiansand.

– Det er kanskje en liten berøringsangst og redsel for å snakke om utfordringer og diskriminering som skjer i minoritetsmiljøer. Mange er redd for å bli kalt rasist. Jeg tenker det ikke handler nødvendigvis om det å være rasist. Det handler om å stå sammen i kampen mot undertrykking, sier Minela Košuta til KRS247. 

Košuta studerer sosiologi, og holder på med en mastergrad ved UiA i tillegg til å jobbe på Agderforskning som forskningsassistent. Hun er en av hovedtalerne på det offisielle programmet for 8. mars i Kristiansand, og hun kommer til å ta med seg sine erfaringer og historier fra hennes egen bakgrunn når kvinnedagen skal markeres.

– Jeg har selv minoritetsbakgrunn og jeg vet at det for eksempel er mye vanskeligere å være kvinne i Balkan.

– Hvilke geografiske områder kommer du til å fokusere på?

– Jeg kommer til å være i Kristiansand og være konkret på ting som skjer rundt oss, sier Košuta.

Det kommer til å handle om æreskultur, æreslogikk og -vold, og da er skam nært beslektet. Målet er at det skal være en «skamløs» appell.

– Det å være «skamløs» betyr at du står opp mot normer som er kvinneundertrykkende. Jeg skal snakke om skam knyttet til vold og voldtekt og ansvaret til majoriteten i samfunnet.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/311145215″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]