Annonse

– Det handler ikke om rasisme


Minela Košuta. | Foto: Glenn Th. Faannessen

Man må tørre å snakke om kvinneundertrykking i minoritetsmiljøene i Norge. Det mener Minela Košuta, som  er en av hovedtalerne ved årets 8. mars-arrangement i Kilden i Kristiansand.

– Det er kanskje en liten berøringsangst og redsel for å snakke om utfordringer og diskriminering som skjer i minoritetsmiljøer. Mange er redd for å bli kalt rasist. Jeg tenker det ikke handler nødvendigvis om det å være rasist. Det handler om å stå sammen i kampen mot undertrykking, sier Minela Košuta til KRS247. 

Košuta studerer sosiologi, og holder på med en mastergrad ved UiA i tillegg til å jobbe på Agderforskning som forskningsassistent. Hun er en av hovedtalerne på det offisielle programmet for 8. mars i Kristiansand, og hun kommer til å ta med seg sine erfaringer og historier fra hennes egen bakgrunn når kvinnedagen skal markeres.

– Jeg har selv minoritetsbakgrunn og jeg vet at det for eksempel er mye vanskeligere å være kvinne i Balkan.

– Hvilke geografiske områder kommer du til å fokusere på?

– Jeg kommer til å være i Kristiansand og være konkret på ting som skjer rundt oss, sier Košuta.

Det kommer til å handle om æreskultur, æreslogikk og -vold, og da er skam nært beslektet. Målet er at det skal være en «skamløs» appell.

– Det å være «skamløs» betyr at du står opp mot normer som er kvinneundertrykkende. Jeg skal snakke om skam knyttet til vold og voldtekt og ansvaret til majoriteten i samfunnet.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer