I morgen starter en seminarrekke som omhandler radikalisering og voldelig ekstremisme på Stiftelsen Arkivet. Religionssosiolog Gwyn Øverland mener man kan trekke mange paralleller med de høyreekstreme miljøene i Kristiansand på 90- og 2000-tallet.
– De som studerer fenomenet sier det starter med et stort spørsmålstegn. Hvem er jeg? Hvor hører jeg til? Så når man ikke finner et tilfredsstillende liv i dette samfunnet, blir man ganske synlig. Da kan radikale krefter gi vedkommende et sterkt samhold og en sterk ideologi, forteller Øverland til KRS247.
Øverland mener det blir veldig dumt å ensidig fokusere på islamisme og islamisering. Hun kaller et slikt fokus for en form for stigmatisering.
– Man vet så inderlig godt hvilke problemer man hadde med høyreradikale i Kristiansand for noen tiår siden. Det var mange miljøer og personer som jobbet veldig godt forebyggende inn mot disse miljøene. De som gjorde den jobben lever fortsatt og er veldig motiverte for å gjøre en innsats i forhold til nye former for radikalisering.
Hun understreker at radikalisering i dag har mange fellestrekk med radikalisering i dag.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/225210875″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]