Annonse

– Det er synlig når noen er utilpass


Religionssosiolog og seniorrådgiver for RVTS, Gwyn Øverland. | Foto: Glenn Th. Faannessen

I morgen starter en seminarrekke som omhandler radikalisering og voldelig ekstremisme på Stiftelsen Arkivet. Religionssosiolog Gwyn Øverland mener man kan trekke mange paralleller med de høyreekstreme miljøene i Kristiansand på 90- og 2000-tallet.

– De som studerer fenomenet sier det starter med et stort spørsmålstegn. Hvem er jeg? Hvor hører jeg til? Så når man ikke finner et tilfredsstillende liv i dette samfunnet, blir man ganske synlig. Da kan radikale krefter gi vedkommende et sterkt samhold og en sterk ideologi, forteller Øverland til KRS247.

Øverland mener det blir veldig dumt å ensidig fokusere på islamisme og islamisering. Hun kaller et slikt fokus for en form for stigmatisering.

– Man vet så inderlig godt hvilke problemer man hadde med høyreradikale i Kristiansand for noen tiår siden. Det var mange miljøer og personer som jobbet veldig godt forebyggende inn mot disse miljøene. De som gjorde den jobben lever fortsatt og er veldig motiverte for å gjøre en innsats i forhold til nye former for radikalisering.

Hun understreker at radikalisering i dag har mange fellestrekk med radikalisering i dag.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer