I løpet av et par år kan stillehavsøstersen danne et teppe av skarpe skjell langs sandbunnen. Og det er nettopp det den har gjort her på Sørlandet. En fremmed art som ikke hører hjemme her, men som kommer til å skape store ubehageligheter.
– De små ungene som bader på strender der det er stillehavsøsters nå, kan få noen stygge sår på beina. For fire-fem år siden hadde vi mer eller mindre hemmelige forekomster av den, men på enkelte strender er det tepper av skjell, og den sprer seg voldsomt, sier Rune Sævre, rådgiver i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen.
Ikke bare gjør det vondt å tråkke på den, den utgjør også et stort problem for naturen.
– Den sprer seg så effektivt at den ødelegger økosystemer og sandstrender. Den trenger ut andre naturlige arter, og gjør at alt fra tang og tare arter, til bløtdyr og muslinger forsvinner, sier Sævre.
På land tar rynkerosa og parkslirekne over, såpass mye at de nå er svartelistet og ikke lov å innføre i Norge. Under vann har stillehavsøstersen etablert seg kraftig, trolig etter å ha kommet med ballastvann fra utenlandske skip. Men det er ingenting å gjøre med det, annet enn at man ta på seg badesko, og gå med en bøtte for å plukke.
– Vi oppfordrer folk til å ta med seg en bøtte og en flaske med vin ned i fjæra. Hvis man plukker den og legger den i kokende vann er det faktisk et nydelig måltid, sier Sævre.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/265976133″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]