Annonse

-Det blir tre magre år


Are Osland (Foto: Pål Lomeland)

Oljeprisen faller, og arbeidsledigheten skyter i været, slik har bildet vært den siste tiden. Og når DNB kommer med sin halvårsrapport viser den dystre spådommer også om tiden videre.

– Året har ikke startet bra, med uro på børsen, uro i Kina, og en oljepris som har falt med 20-25 prosent i løpet av få dager. Mange av jobbene i Norge, særlig på Sørvestlandet, er relatert til oljen. En hedmarking vil ikke kjenne seg igjen i at det er en krise, men her på Sørlandet vil vi kjenne oss igjen. Det sier megler på rente/valuta i DNB, Are Osland.

Nå som oljeprisen er så lav er det mange oljerelaterte bedrifter som ikke ønsker å investere i nye prosjekter. Det betyr at de må kutte kostnader, og flere kan mister jobbene sine.

– I ti år har det vært fest i oljebransjen, det har bare vært et tidsspørsmål før man må gjøre noe med kostnadene. Vi går dessverre fra en fest, til tre magre år, sier Osland.

Selv om man ikke jobber i oljebransjen, får nedgang i oljeprisen konsekvenser for alle, mener Osland.

– Den indirekte effekten har vi ikke fått merke på kroppen enda. Men vi vil for eksempel merke at folk vil reise mindre til utlandet, og man utsetter bil- og båtkjøp.

Rapporten viser ikke bare dystre spådommer for tiden framover. Renta er på vei ned mot null, noe som er veldig positivt for de med mye lån. Men man vil i følge Osland ikke oppleve noe lønnsvekst i tiden fremover.

Hør hele intervjuet om den økonomiske framtiden her:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer