KRS247.no

Henter værvarsel...

-Det blir tre magre år

Oljeprisen faller, og arbeidsledigheten skyter i været, slik har bildet vært den siste tiden. Og når DNB kommer med sin halvårsrapport viser den dystre spådommer også om tiden videre.

– Året har ikke startet bra, med uro på børsen, uro i Kina, og en oljepris som har falt med 20-25 prosent i løpet av få dager. Mange av jobbene i Norge, særlig på Sørvestlandet, er relatert til oljen. En hedmarking vil ikke kjenne seg igjen i at det er en krise, men her på Sørlandet vil vi kjenne oss igjen. Det sier megler på rente/valuta i DNB, Are Osland.

Nå som oljeprisen er så lav er det mange oljerelaterte bedrifter som ikke ønsker å investere i nye prosjekter. Det betyr at de må kutte kostnader, og flere kan mister jobbene sine.

– I ti år har det vært fest i oljebransjen, det har bare vært et tidsspørsmål før man må gjøre noe med kostnadene. Vi går dessverre fra en fest, til tre magre år, sier Osland.

Selv om man ikke jobber i oljebransjen, får nedgang i oljeprisen konsekvenser for alle, mener Osland.

– Den indirekte effekten har vi ikke fått merke på kroppen enda. Men vi vil for eksempel merke at folk vil reise mindre til utlandet, og man utsetter bil- og båtkjøp.

Rapporten viser ikke bare dystre spådommer for tiden framover. Renta er på vei ned mot null, noe som er veldig positivt for de med mye lån. Men man vil i følge Osland ikke oppleve noe lønnsvekst i tiden fremover.

Hør hele intervjuet om den økonomiske framtiden her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/241909273″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]