KRS247.no

Henter værvarsel...

Den viktige lille byen i byen

Med sitt store areal og mange omfangsrike bygninger, ligger den der som en liten småby. Like ved sentrum av Kristiansand.

Nikkelverket har i mange generasjoner vært byens største arbeidsgiver, men kjært barn har mange navn.

I dag er det offisielle navnet Glencore Nikkelverk, men «nikkelen» er for mange også kjent som Xtrata og Falconbridge. Bedriften ble grunnlagt i 1910 som Kristiansand Nikkelraffineringsverk og er i dag et av verdens ledende nikkelraffinerier.

Siden 1910 har det vært raffinert, produsert og eksportert nikkel og andre metaller fra produksjonsanleggene i Kristiansand. Nikkelverkets historie føyer seg inn i fortellingen om industrialiseringen av Norge i begynnelsen av forrige århundre – med en markert forskjell.

Prosessteknologien som ble utviklet på Nikkelverket var forankret i det lokale miljøet. I over 100 år har nikkelverket spilt en betydelig teknologisk, økonomisk, industriell og kulturell rolle i landsdelen.

Nikkel er en viktig bestanddel i alt fra mobiltelefoner, brokonstruksjoner og livreddende sykehusutstyr til vindmøller, flymotorer – og romferger. Nikkel har med andre ord vært med på å skape og forme vår moderne sivilisasjon. Som markedets fjerde største nikkelprodusent og verdensledende produsent av superrent nikkel (high grade nickel) har nikkelverket i Kristiansand bidratt til denne utviklingen.
I denne dokumentaren får du bli med inn bak fabrikkmuren for å lære mer om teknologien og historien til nikkelverket. Vi garanterer at du får vite ting du ikke visste fra før.


[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/107833008″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]