Annonse

Den viktige lille byen i byen


Glencore Nikkelverk anno 2015 | Foto: Tor Erik Schrøder - www-kengurufoto.no

Med sitt store areal og mange omfangsrike bygninger, ligger den der som en liten småby. Like ved sentrum av Kristiansand.

Nikkelverket har i mange generasjoner vært byens største arbeidsgiver, men kjært barn har mange navn.

I dag er det offisielle navnet Glencore Nikkelverk, men «nikkelen» er for mange også kjent som Xtrata og Falconbridge. Bedriften ble grunnlagt i 1910 som Kristiansand Nikkelraffineringsverk og er i dag et av verdens ledende nikkelraffinerier.

Siden 1910 har det vært raffinert, produsert og eksportert nikkel og andre metaller fra produksjonsanleggene i Kristiansand. Nikkelverkets historie føyer seg inn i fortellingen om industrialiseringen av Norge i begynnelsen av forrige århundre – med en markert forskjell.

Prosessteknologien som ble utviklet på Nikkelverket var forankret i det lokale miljøet. I over 100 år har nikkelverket spilt en betydelig teknologisk, økonomisk, industriell og kulturell rolle i landsdelen.

Nikkel er en viktig bestanddel i alt fra mobiltelefoner, brokonstruksjoner og livreddende sykehusutstyr til vindmøller, flymotorer – og romferger. Nikkel har med andre ord vært med på å skape og forme vår moderne sivilisasjon. Som markedets fjerde største nikkelprodusent og verdensledende produsent av superrent nikkel (high grade nickel) har nikkelverket i Kristiansand bidratt til denne utviklingen.
I denne dokumentaren får du bli med inn bak fabrikkmuren for å lære mer om teknologien og historien til nikkelverket. Vi garanterer at du får vite ting du ikke visste fra før.

Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarerLegg igjen en kommentar