Annonse

– Den mest kontroversielle tildelingen


Geir Lundestad. | Foto: Glenn Th. Faannessen

Professor i historie og direktør for det norske Nobelinstituttet i 25 år, Geir Lundestad, mener Carl von Ossietzky var den mest kontroversielle tildelingen av fredsprisen noen sinne. I hvert fall målt etter samtidens reaksjon. I kveld gjester Lundestad Kristiansand Folkebibliotek.

Det er få andre i Norge som har fulgt fredsprisen så tett som Lundestad, og det er mye å ta tak i når man skal gå gjennom prisens mangeårige historie. Da Carl von Ossietzky fikk prisen i 1936 for sin innsats i 1935, uteble selv Kong Haakon fra seremonien. I tillegg trakk to av Nobelkomiteen seg fra sine verv.

– Det var en kjempestor debatt i både norske og europeiske medier og forsuret forholdet mellom Norge og Tyskland. Det var den eneste gangen kongehuset ikke var tilstede da Haakon holdt seg borte, forteller Lundestad til KRS247.

Siden har det vist seg at det kan ha vært en av de viktigste tildelingene noensinne. Lundestad mener at det ikke nødvendigvis er noe galt med en kontroversiell tildeling.

– Men det betyr jo selvfølgelig ikke at alle kontroversielle priser er vellykket. 1973 med Henry Kissinger og Le Duc Tho var kontroversiell. Den prisen er det vel ingen som sier var den mest vellykkede, sier Lundestad.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer