KRS247.no

Henter værvarsel...

Chipseventyret øker i omfang

Sørlandschips startet i dag byggeprosessen av en helt ny fabrikk på toppen av Mjåvann Industriområde. Det første spadetaket ble tatt av grunderne Leif Arne Bjerland og Rune Iversen. Bygget blir på ca 7300 kvadratmeter og vil også inkludere selskapets nøtteproduksjon som flyttes fra Østlandet. Som en positiv konsekvens av ekspansjonen vil selskapet utvide staben med nærmere 50 prosent.

Trond Haug er administrerende direktør for Sørlandschips og han gleder seg til å øke og samordne både produksjon og lagerlokaliteter.

– Ja, nå har vi siden 90-tallet vært litt lenger nede på Mjåvann Industriområde. Disse lokalene har vi vokst ut av og vi stanger hodet i taket. Vi er på tilnærmet maksimalen på hva vi kan produsere her. Etterspørselen etter våre produkter øker og vi ønsker å videreutvikle oss med enda flere smaker. Dette var et riktig tidspunkt å samlokalisere chips og nøtter. Nå kan vi overføre den sterke kompetansen vi har bygget opp med chipsproduksjon i 25 år over til nøtter. Nøtter blir et viktig satsingsområde for oss fremover. Derfor er det en stor glede å sette spaden i jorda for et nytt stort lokale på Mjåvann, sier Haug.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

sørlandschips

(Fra venstre: Fabrikksjef Vetle Misje, de tidligere gründerne Leif Arne Bjerland og Rune Iversen og administrerende direktør Trond Haug)

Fabrikken vil stå ferdig i starten av 2016 og Sørlandschips kan i fremtiden boltre seg over 7000 kvadratmeter. I tillegg til nye lokaliteter vil den lokale chipsprodusenten investere i nytt utstyr, som skal erstatte noe av det eldste prosessutstyret som brukes i dag.

– Dette betyr at vi forhåpentligvis kan fortsette vår eksansjon og vekt. I første omgang betyr det en økning i antall ansatte på mellom 40 og 50 prosent. Og det er jo en glede å kunne satse ytterligere her i Kristiansand, forteller direktøren.

Det var ikke gitt at produksjonen av Sørlandschips skulle fortsette i Kristiansand. Selv om Haug sier at betekningstiden over andre lokasjoner var relativ kort.

Dette er Sørlandschips

Sørlandschips AS eies av dagligvareleverandøren Scandza som blant annet også har Synnøve Finden og Finsbråten i porteføljen

Scandza eies av tidligere sjef i Ringnes, Jan Bodd og tidligere Carlsberg-sjef Stig Sunde

Sørlandschips hadde en omsetning på i overkant av 209 milloner kroner i 2014 og leverte et overskudd før skatt på nesten 32 millioner kroner

Administrerende direktør er Trond Haug og stedlig fabrikksjef er Vetle Misje

– Vi vurderte flytting et kort sekund. Men vi ble overbevist om at vi ønsket å fortsette på Sørlandet, hvor vi har alle de gode medarbeiderene våre. Dette er chipsnerder som kan dette fra A til Å og som legger sjelen sin i å levere kvalitet. Den lokale forankringen og våre ansattes kunnskap og kompetanse innen chipsproduksjon er uvurderlig og vi falt raskt ned på å forbli på her på Sørlandet.

– Hva slags markedsandel har Sørlandschips i dag?

– Av det totale chipsmarkedet står Sørlandschips for cirka 30 prosent av all chips som selges i Norge i dag, sier Haug.

Han er klar på å ta opp kampen med markedslederen som er Maarud, men hovedmålet vil fremdeles være å utvikle gode produkter.

– I utgangspunktet har vi kun en målsetting om å lage den beste chipsen og de beste smakene, så får fremtidig markedsandel og salg bli som det blir, avslutter Haug.

Eventyret om Sørlandschips ble i sin tid startet av fire lokale gründerne, Steinar Bruskeland, Terje Marcussen, Rune Iversen og Leif Arne Bjerland. Det var de to sistnevente som foretok det første spadetaket som markerte byggestart for ny fabrikk. Bjerland synes de nye eierne har forvaltet deres livsverk på en fin måte.

– Du, jeg gleder meg stort over at Sørlandschips nå flytter inn i en splitter ny fabrikk. Selv i den tiden jeg var med i den gamle fabrikken, så vi behovet for å komme over i noe nytt. Når man har måttet leie lager til ferdigvarene eksternt, er det godt å få samlet alt under ett tak. Og her oppe har de jo utviklingsmuligheter så det holder, sier Bjerland.

– Hva slags rolle har dere gründerne i selskapet i dag?

– Nei, vi er ikke inne noe aktivt i det hele tatt. Vi blir stort sett bare børstet støv av til slike anledninger som dette, sier Bjerland og ler.

Det er selskapet SOG Eiendom AS, et datterselskap av Mjåvannsparken Eiendom AS som skal bygge og eie industribygget. Bak dette selskapet står Roy Gundersen, Kurt Mosvold og brødrene Geir og Ole Thorsland.