KRS247.no

Henter værvarsel...

Bystyret vedtok bevaring av Agder Teater

Med 30 mot 20 stemmer vedtok bystyret i Kristiansand å bevare Agder Teater. Høyres forslag om å flytte Henrik Finnes mosaikkkunstverk til Kilden vant ikke frem.

Med dette har saken om riving eller bevaring av Agder Teater fått sin avslutning. Nå skal bygget selges, men med en klausul om at teaterbyggets eksteriør skal bevares. Det tillates dog at en eventuell kjøper kan endre formål og interiør i den reviderte reguleringsplanen som politikerne vedtok i dag.

Høyres- og Fremskrittspartiets bystyregrupper samt varaordfører Jørgen Kristiansen stemte mot bevaring.

Både fylkeskommunen og Riksantikvaren har engasjert seg i saken og varslet innsigelse. Dette medførte at administrasjonen endret sin opprinnelige innstilling fra å rive til å bevare bygget.

Helt på tampen i behandlingen av denne saken kom Høyre med et oversendelseforslag der de ønsket å se på muligheten for å flytte kunstverket til Kilden P-hus. Partiet viste til at firmaet Hilcon på vegne av kommuneadministrasjonen har utarbeidet et et anbud på flytting av veggkunsten. Riving av teaterbygget inkludert demontering og påfølgende montering av av kunstverket på parkeringshusets fasade er kostnadsberegnet til 11,2 millioner kroner.

Helene Knutsen fra Høyre | Arkivfoto: Tor Erik Schrøder

Helene Knutsen fra Høyre | Arkivfoto: Tor Erik Schrøder

– Dette er jo en sak som har blitt debattert mye blant politikere og lokalbefolkningen. Det viser seg at det kanskje ikke er så dyrt å flytte kunstverket fra det ene brutalistiske bygget til det andre. Det å flytte kunstverket ned til parkeringshuset på Kilden kunne gitt både kunstverket og Kilden en helt annen fasade. Kunstverket på Teateret er inneklemt, mørkt og dystert. Mens på plassen mellom Kilden og parkeringshuset, ville det fått et godt areale. Du vil ha muligheten til å stå og nyte kunstverket og reflektere over det kunsten inviterer til, sa Helene Knutsen (H) fra bystyrets talerstol.

Høyres forslag ble nedstemt, med 31 mot 19 stemmer.

Halvor Fjermeros fra Rødt | Arkivfoto: Tor Erik Schrøder

Halvor Fjermeros fra Rødt | Arkivfoto: Tor Erik Schrøder

– På denne dag, Henrik Wergelands bursdag er det en glede å se utover denne salen og se at det er et flertall for å bevare gamle Agder Teater, sa Halvor Fjermeros fra partiet Rødt.

I reguleringsplanen blir også Alladin bevaret med både interiør og eksteriør. I dette inngår ikke kinosalen i bakgården, men det er ingen umiddelbare planer for at denne skal fjernes.

Det er ventet at salgsverdien på bygningsmassen i Kvartal 49 vil synke betraktelig som en følge av at flere bygg nå ikke kan rives.