KRS247.no

Henter værvarsel...

Bruker egen pensjon for å holde «Klar» i live

Redaktør i gatemagasinet Klar, Oddmund Harsvik, bruker av sin egen pensjon for å redde magasinet fra å gå inn. Tidligere i høst gikk redaktøren ut med at de trengte mer penger for å kunne fortsette driften.

– Jeg har spart opp et par hundre tusen i pensjon, det går jeg inn med i dette tiltaket frem til vi får solgt lokaler og får overskudd.

Redaktøren sier at han gir magasinet et lån fordi han føler et ansvar.

– Det handler om lojalitet. Lojalitet overfor en gruppe mennesker tiltaket funker for. Så jeg må prøve å få driftet dette så langt som mulig. Også er det en lojalitet over de som kommer opp og stikker i meg penger i hånden, for det betyr noe for dem.

Mangler økonomiske støttespillere
Magasinets økonomiske problemer skyldtes stor nedgang i salg og mangel på støttespillere. Harsvik forteller at alle gatemagasiner har gått ned i opplag, men at andre gatemagasiner ikke rammes like hardt, fordi de har mange økonomiske støttespillere.

– I Oslo sier de «vi har gode venner ute i lokalsamfunnet». I Stavanger selger de så mye støtteannonser at de får dekket en del av produksjonskostnadene gjennom det. Dette har vi ikke her, og hvorfor vi ikke har det, det vet jeg ikke.

Videre forteller han at han fremover håper å kunne engasjere et næringsliv i Kristiansand, som han synes har vært veldig trege.

– Jeg håper de kan se hvor mye vi betyr for folk. For jeg kan se hvor mye vi betyr for folk som kommer å gir meg penger, folk som ikke ønsker å få navnet sitt i avisen eller noen ting. De vil bare komme å gi meg penger for at jeg skal kunne fortsette med dette.

Utgjør enorm forskjell for selgerne
Under intervjuet kommer selgeren Lars Ness inn i lokalet. Harsvik forklarer at Ness tidligere var en av de fra rusmiljøet i Kristiansand som var mest synlig i bybildet. Han mener at Ness er et glansbilde på hva magasinet kan føre til. Redaktøren forteller om den forvandlingen han ble vitne til etter Ness begynte som selger.

–  Han satt på de fleste trappetrinn med flaska mellom beinene og hodet dinglende. Så han holdt jo på å miste livet flere ganger, fryse i hjel. Han kom flere ganger på trappen her, for å høre om han kunne låne penger. Plutselig en dag møtte han opp edru, og fikk da startet opp som selger. Over kort tid møtte han en dame, de flyttet sammen og giftet seg. Han fikk seg startlån, kjøpte leilighet, han fikk tilbake sertifikatet og han fikk et helt normalt liv.

Ness selv forklarer at magasinet har hatt en enorm betydning for den livssituasjonen han befinner seg i nå.

– Det betyr alt. Hvis ikke hadde jeg ikke kunnet beholde bilen, og så er jeg nødt til å ha noe å gjøre for at jeg skal kunne fungere. Nå har jeg jo vært rusfri i åtte år, også har jeg giftet meg. Mye av dette er takket være avisen.

Han fortalte at han tok det tungt når magasinet skulle legges ned, spesielt fordi han ville savne å treffe kundene sine.

– Jeg har veldig mange faste og koselige kunder. Du blir glad i de faktisk. Jeg har heller ikke så mye å gå tilbake til, så jeg så veldig mørkt på det. Det var vel å selge bilen da og litt forskjellige ting.

Fikk blomster av Klarselger
Kort tid etter at Lars Ness drar videre for å selge flere magasiner, kommer en Klarselger med blomster til Harsvik.

«Kjære Oddmund, takk for alt du gjør for Klar-bladet, klem Åsa og Lars», kunne man lese på blomsteroppsatsen

– Dette var rørende, sier redaktøren.

I tillegg til at Magasinet har hatt en stor betydning for flere av selgerne, mener også Harsvik at det er en forbindelse som gir lokalbefolkningen en respekt for de tidligere rusmisbrukerne.

– Folk tror de bare er søppel. De trodde det, helt til de blir kjent med dem når de selger gatemagasinet. Da får de sett at dette er mennesker som deg og meg, som oss alle.